Akcja ma związek z kampanią informacyjną Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia. To sprawa warta zachodu".
Ma ona na celu uświadomienie społeczeństwu skali problemu marnowania żywności, jak również wskazanie sposobów na ograniczenie problemu.
Jak tłumaczy Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności, w tegorocznej odsłonie kampanii szczególną uwagę poświęca się marnowaniu owoców i warzyw, których, jak wynika ze światowych raportów, marnowanych jest najwięcej. – Do pierwszej piątki zaliczają się także chleb, wędlina i ziemniaki – mówi gość Czwórki.
Akcja odbędzie się w 16 polskich miastach m.in. w Warszawie, Katowicach, Częstochowie, Siedlcach, Słupsku, Elblągu i Krakowie. – Żywność powie nam, że zamiast być marnowana, woli być zjedzona, zamarynowana czy ukiszona – wyjaśnia gość "Pod lupą".
Jak wynika z badań Eurostatu, Polska plasuje się na 5 miejscu w klasyfikacji krajów europejskich dotyczącej marnowania żywności zatem warto jest wziąć sobie do serca hasła kampanii.
Maria Gosiewska informuje, że na stronie www.niemarnuje.pl można znaleźć wiele cennych wskazówek dotyczących zakupów i przyrządzania posiłków, ktore pomogą w racjonalnym rozporządzaniu żywnością. – Jest tam np. kalkulator, który podpowie ile ziemniaków potrzeba na 5 osób i troje dzieci – zdradza gość Czwórki.
Więcej o kampanii "Nie marnuj jedzenia. To sprawa warta zachodu" i sposobach radzenia sobie z problemem, dowiesz się z rozmowy Justyny Dżbik z Marią Gosiewską.
ap