- Jest duża grupa salmonelloz, które są tzw. zatruciem pokarmowym, a wynikają z tego, że zjadamy pokarmy, które są zanieczyszczone już salmonellą np. jajka, albo np. odchodami zwierząt np. warzywa, pomidory, które niedokładnie umyjemy - wyjaśnia specjalistka.
Salmonellę możemy przywieźć też z wakacji. W krajach tropikalnych, podczas pory deszczowej, jest taki okres kiedy bakterie tej choroby są bardziej aktywne. W naszym kraju salmonellę możemy spotkać w jajkach, choć dużo rzadziej niż kilka lat temu, ale i produktach wysokoprzetworzonych, mleku, mięsie, warzywach, owocach czy lodach. - Salmonella ginie w momencie gotowania, ale nie ginie w mrożeniu, stąd jej możliwa obecność w letnich zimnych przysmakach - mówi rozmówczyni Weroniki Puszkar.
Jakie są objawy choroby? Kogo może ona dotknąć? Kiedy potrzebna jest hospitalizacja? Jak wygląda leczenie? O tym w załączonym materiale.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 26.07.2018
Godzina emisji: 12.36
pj