Gluten. "Jeśli nie musisz, nie eliminuj, ale nie nadużywaj"

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2020 18:00
Gluten to po prostu białko. Takie, które występuje w produktach zbożowych. Nie jest trawiony przez osoby, które są na niego uczulone. Ale coraz więcej osób, które nie zmagają się z tą chorobą, również decyduje się przejść na dietę bezglutenową.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Rawpixel.com/Pixabay

Jest to trudne do strawienia białko, które może powodować zwiększenie przepuszczalności jelit Agnieszka Piskała-Topczewska

"Trudne" białko

- Gluten jako białko jest "trudne", ale bezpieczne dla większości ludzi, a zawarte w nim aminokwasy są wykorzystywane do procesów życiowych - mówi dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert w kampanii "Ziemniaki czy kartofle. Wybierz, smakuj i jedz" - Niestety gluten oprócz właściwości teksturotwórczych (wiążących), ma także ciemne strony powiązane z jego nieprawidłowym trawieniem przez organizm.

Posłuchaj
04:40 [CZWORKA]Stacja Nauka 4 grudzień 2020 gluten.mp3 Gluten - jeść czy nie jeść? (Stacja Nauka/Czwórka)

 

Wszyscy powinniśmy ograniczać gluten i brać przykład z dziadków, który jedli go o 300 proc. mniej Agnieszka Piskała-Topczewska

Dieta bezglutenowa niebezpieczna dla zdrowia?

Z medycznego punktu widzenia około 10 proc. Polaków powinno stosować dietę bezglutenową lub z wyraźnym ograniczeniem glutenu. Natomiast z badań wynika, że 40 proc. eliminuje bądź eliminowało gluten z jadłospisu. - Dużo osób po zastosowaniu diety bezglutenowej powraca do starych nawyków i w ten sposób naraża zdrowie. Bo to najprostsza droga do tego, by wyhodować sobie nieceliakalną "nietolerancję glutenu" - podkreśla dietetyk.  

Posłuchaj także:

Przyspieszenie technologiczne w sektorze spożywczym powoduje, że dostarczamy organizmom więcej glutenu niż powinniśmy Agnieszka Piskała-Topczewska

Odpuść drożdżówki, jedz ziemniaki

W podstawowych założeniach dieta bezglutenowa nie różni się od zasad zdrowego odżywiania - poza jednym elementem - czyli całkowitą eliminacją glutenu. Do jednych z najpopularniejszych produktów w diecie bezglutenowej należą ziemniaki, które jako źródło węglowodanów złożonych doskonale zastępują produkty zbożowe zawierające gluten. - Ziemniaki, ze względu na swoją wartość odżywczą, znacząco wspierają układ immunologiczny, a na dodatek - dzięki zawartości magnezu - zmniejszają poziom stresu, który również towarzyszy nam w tym trudnym czasie - wyjaśnia rozmówczyni Weronki Puszkar 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Data emisji: 04.12.2020

Godzina emisji: 12.40

kul


Czytaj także

Dieta sportowców. Czy batoniki proteinowe pomagają?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 14:39
Podobno, gdy dużo trenujemy, batoniki proteinowe potrafią odżywić nasz organizm i mogą być częścią codziennej diety. Czy to prawda? Jakie batoniki wybierać i na co zwracać uwagę?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 10:47
Eksperci alarmują, by zwracać uwagę na to, czym zastępujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym wypadku, kluczem do zdrowego żywienia jest czytanie etykiet na produktach. 
rozwiń zwiń