Po co modyfikujemy genetycznie żywność?
- W 2011 roku sprawa była głośna, ale chodziło o jeden gatunek ryżu uprawianego w Chinach. Ryż ten był droższy, bo produkowano go wyłącznie w jednej prowincji, więc sprzedawcy uzupełniali go o różne syntetyczne dodatki - mówi Dawid Myśliwiec, autor kanału YT "Uwaga, naukowy bełkot". Podkreślał jednak, ze tzw. sztuczny ryż rzeczywiście istnieje, ale nie powinien być sprzedawany jako produkt spożywczy.
Gdzie znaleźć można syntetyczne ziarenka i jaki jest ich chemiczny skład? Jak sprawdzić, czy dany ryż jest naturalny czy syntetyczny? W studiu Czwórki przeprowadziliśmy eksperymenty, w których udowadnialiśmy, że nasz Czwórkowy ryż jest jak najbardziej naturalny. Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze "Stacji Nauka".
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 30.11.2016
Godzina emisji: 12.20
kd/jsz