100 wynalazków na stulecie. Detektor badający promieniowanie gamma
Choć dzięki nim błyskawicznie możemy podgrzać posiłek, mikrofalówki nie mają dobrej opinii. - W mikrofalówkach działają mikrofale, czyli fale o długości kilku milimetrów - tłumaczył Cezary Schmidtke z Centrum nauki Kopernik. - Działają one tak, by pobudzić cząsteczki wody, która znajduje się praktycznie we wszystkim, co jemy. Dzięki temu jedzenie jest podgrzewane - tłumaczył ekspert, i mówił, czym różni się korzystanie z mikrofalówki od korzystania ze zwykłego piekarnika. - W piecu korzystamy z drgań cząsteczek, więc rozgrzewa się w nim wszystko: jedzenie i naczynia, a nawet sam piekarnik, nie tylko woda - opowiadał Cezary Schmidtke.
Czy zatem prawdą jest, że pożywienie z mikrofalówki będzie bardziej rakotwórcze, pełne toksyn albo pozbawione wartości odżywczych od tego z piekarnika? I czy szkodzi nam sama obecność mikrofalówki w domu? Do czego służy siateczka umieszczona na jej drzwiach? Dlaczego w mikrofalówce nie podgrzewają się niektóre plastikowe opakowania, a wyłącznie żywność? I co wspólnego mają mikrofalówki z samochodami? O tym w nagraniu rozmowy, przygotowanej przez Macieja Wójcika.
***
Tytuł audycji: Zaklinacze czasu
Prowadzą: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 16.05.2019
Godzina emisji: 12.40
kd/kul