Dla Rafała Przybyloka i Patryka Płuciennika herbata to wielka miłość, która trwa od kilkunastu lat. Panowie nie ograniczają się jedynie do testowania i polecania różnych jej gatunków oraz akcesoriów służących właściwemu jej przygotowaniu i podawaniu. Śledzą także jej historię, miejsce w kulturze oraz tradycji i pokazują inne zastosowanie herbacianych liści - pieką z nich ciasta i robią energetyczne koktajle.
- Świat herbaty się nie kończy - mówią zgodnie twórcy strony Czajnikowy.pl. - Nie dość, że jest setki, tysiące różnych odmian samej rośliny, to jeszcze sześć głównych kolorów, zależnych od sposobu obróbki i każda kultura na świecie przygotowuje herbatę w inny nieco sposób - wyjaśniają.
Możemy wyróżnić herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, niebieskie i żółte. W Polsce w miesiącach zimowych chętnie sięgamy po odmiany czarne, doprawione kardamonem, goździkami, na sposób indyjski. Latem zaś króluje herbata zielona - bardzo orzeźwiająca.
Czwórkowi goście zdradzają, że herbata, obok podstawowego zastosowania, ma jeszcze wiele innych. Można ją dodać do ciasta, koktajlu, a nawet przyprawić nią żurek lub owoce morza? Jak to robić podpowiadają w rozmowie z Anną Depczyńską.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Rafała Przybyloka, Patryka Płuciennika (Czajnikowy.pl)
Materiał: Anna Depczyńska
Data emisji: 1.04.2019
Godzina emisji: 16.13
pj