Czy niezdrowe przekąski znikną ze sklepów?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2021 08:36
Od 2 kwietnia producenci chipsów, batonów, ciastek będą musieli zmienić skład swoich produktów albo wycofać je ze sprzedaży. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Moving Moment/Shutterstock.com
ogrodnik 1200.jpg
Farma w mieście - zgodnie z rytmem natury

W najbliższą niedzielę wchodzą w życie przepisy dotyczące zawartości niezdrowych składników w przekąskach, po które chętnie sięgamy. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) regularne i duże spożycie tłuszczów trans przyczynia się rocznie do śmierci pół miliona ludzi na całym świecie.

Tłuszcze trans to rodzaj przetworzonego tłuszczu. Wpływa on negatywnie na nasze serce, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy typu 2.

Co to oznacza dla producentów przekąsek? Czy pożegnamy się z chipsami? O to zapytamy ekspertów. 

Posłuchaj także:

W audycji także:

Strefa Studenta – Przegląd najnowszych informacji dla studentów.

Cykl "Zajawkowicze" - sprawdzimy na czym polega fascynacja grą w golfa?

Popołudniowy przegląd sportowy

***

Na audycję z cyklu "Czat Czwórki" w środę (31.03) od 15.05 zaprasza Piotr Firan

pj


Czytaj także

Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2021 10:28
Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żołędzie na chleb, pokrzywa na zupę, a krwawnik na napar. Chwast na talerz!

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2021 15:33
W Polsce ponda 1/3 występujących roślin jest jadalna. Ten fakt doceniali nasi przodkowie, którzy dary natury wykorzystywali i w kuchni, i do leczenia. Szczaw, mniszek, babka, pokrzywa, komosa biała - te znajdziemy podczas niemal każdego spaceru - warto je poznać i wykorzystać. 
rozwiń zwiń