Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2021 10:28
Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: pixabay
pietruszka 1.jpg
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność

Szukając alternatyw dla masła wielu z nas zdecydowało się na margarynę lub maślane miksy. Mają one tę zaletę, że łatwo rozsmarowują się na kanapkach, nawet świeżo po wyjęciu z lodówki. Ale to masło ma wyjątkowy smak. 


Posłuchaj
02:44 czwórka ndt 05.03.2021 masło 1.mp3 O maśle i jego właściwościach opowiada Hanna Stolińska, dietetyk (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

- Ja nie jestem fanką masła, ponieważ w polskiej diecie brakuje kwasów omega 3 i omega 6, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłuszczach roślinnych, a nie zwierzęcych - mówi Hanna Stolińska, dietetyk. - Tłuszcze zwierzęce są źródłem cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych i zawierają trochę pustych kalorii - dodaje. 

Masło zawiera witaminę A, ale jednak nie tak dużo jak wybrane warzywa czy owoce. Największym walorem tego produktu jest jednak jego smak. - W zdrowej, zbilansowanej diecie może znaleźć się masło, ale w umiarkowanych ilościach - mówi gość Czwórki. - Jeśli zaś chodzi o margaryny, to nie powinniśmy ich wszystkich wrzucać do jednego worka. Tzw. margaryny miękkie mają mniejszą zawartość kwasów tłuszczowych trans niż masło. Ja jestem zwolennikiem smarowania kanapek margaryną - dodaje. 




Czytaj także:


czosnek_1200.jpg
Czosnek - słynny, polski superfood

- Masło jest coraz częściej używane, jest moim ulubionym dodatkiem do wielu potraw - mówi Bartek Ochman, szef kuchni. - Dodatek masła może być kluczowy dla smaku - dodaje. 


Posłuchaj
03:54 czwórka ndt 05.03.2021 masło 2.mp3 Krewetki z chorizo w emulsji maślanej - przepis Bartka Ochmana, szefa kuchni (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Krewetki z chorizo w emulsji maślanej - fajne proste danie na kolację i na przystawkę

200 gramów hiszpańska kiełbasa chorizo
1 kg krewetek
1 cebula biała lub szalotka (4 sztuki)
4 ząbki czosnku
masło pół kostki
natka pietruszki
sól pieprz
odrobina wody

Kiełbasę kroimy i kładziemy na zimną patelnię. Powoli dogrzewamy patelnię tak, żeby tłuszcz z kiełbasy powoli nam się wytapiał. Zdejmujemy kiełbasę z patelni i wrzucamy na patelnie obrane krewetki, bez pancerzy, bez skorupek. Smażymy dwie minuty.

Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, siekamy natkę.

Podczas przekręcania krewetek dodajemy czosnek i cebulkę . Smażymy do zarumienienia się składników. Dodajemy albo wodę, albo bulion warzywny, pół szklanki, by zgasić proces smażenia.

Zaczyna tworzyć się sos. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozpuszczamy je powoli.
Dodajemy sól, pieprz, kiełbaskę i natkę. Doprowadzamy do zagotowania.
- Takie danie najlepiej spożyć od razu - poleca Szef kuchni.


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 05.03.2021

Godzina emisji: 7.40, 8.34

pj

Czytaj także

Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 10:46
Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2021 10:05
Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. 
rozwiń zwiń