Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2021 10:05
Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Alexander Prokopenko
czosnek_1200.jpg
Czosnek - słynny, polski superfood

Jajka uznawane są w wielu kulturach za symbol życia i witalności. Wiele mówi się o bogactwie składników odżywczych, które możemy w nich znaleźć, ale powstało też wiele mitów na temat ich spożywania. 


Posłuchaj
03:02 czwórka ndt 12.02.2021 jajka1.mp3 O jajkach i ich wartościach odżywczych opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

- Uważam, że jajka to bardzo zdrowy produkt, który dla większości osób możemy polecić - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk. - Nawet dla osób, które mają problem z układem krążenia, miażdżycę, podwyższony cholesterol. Jajka to produkt naturalny i wysokowartościowy, nie da się go podrobić - podkreśla. 

Dietetyk zwraca uwagę na jakość jaj. Te pochodzące od kur z chowu klatkowego (oznaczone numerem 3), czy ściółkowego (2), mogą być trochę gorsze ze względu na warunki i typ karmienia. - Jajka o kodzie 1 czy O są bardzo dobre, nie mamy się do czego przyczepić - podkreśla specjalistka. 

- Jajka to produkt naturalny, wysokowartościowy, ma lekkostrawne białko, które jest białkiem idealnym - zdradza specjalistka. - Białko kurze ma idealny skład aminokwasowy, idealny dla naszego organizmu - dodaje.

Białko jaja kurzego jest podawane jako wzorzec białka Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska

Białko jajka zawiera witaminy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, żółto które zawiera dużo kwasów tłuszczowych. - Owszem zawiera też cholesterol, ale ma też karenotoidy, bardzo silne przeciwutleniacze - wyjaśnia. - W żółtku jest też lecytyna, która nazywana jest pogromcą tłuszczu i której zadaniem jest rozbicie spożytych tłuszczów i cholesterolu - dodaje.

Specjalistka podkreśla, że najnowsze badania nie demonizują już jajek i spokojnie możemy zjeść 10 jaj tygodniowo, choć ona jako dietetyk stawia na bardziej urozmaiconą dietę.

Czytaj także:


kasza 1280.jpg
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły

Kulinarnych sposobów na przygotowanie jaj jest mnóstwo. Arek Płoński, szef kuchni proponuje ich orientalną odsłonę. 


Posłuchaj
03:36 czwórka ndt 12.02.2021 jajka2.mp3 Przepis na jajka nitamago na toście z karmelizowanym bekonem i świeżym szpinakiem - opowiada Arek Płoński, szef kuchni (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Jajka nitamago na toście z karmelizowanym bekonem i świeżym szpinakiem

4 kromki ulubionego pieczywa
4 jajka
100 gramów bekonu w plastrach
garść świeżego szpinaku
80 gramów drobnego cukru
sos sojowy do marynaty
odrobina świeżego imbiru
mirin
odrobina masła

Do rondelka wlewamy wodę z łyżeczką soli. Podgrzewamy, gdy będzie się gotować wkładamy jajka. Pilnujemy czasu - 5,5 minuty. Po tym czasie wylewamy gorącą wodę, studzimy zimną wodą i obieramy.

W osobnym rondelku przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, mirin, ścieramy imbir i dajemy około 200 ml wody i szczyptę cukru. Całość gotujemy i zdejmujemy z ognia. Do ostudzonej marynaty wrzucamy jajka. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym będą bardziej wyraziste. Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy plastry bekonu i smażymy do złotego koloru
Przekładamy na papier do ostudzenia.

Na suchej patelni przygotowujemy karmel - wsypujemy cukier i przez 6-7 minut karmelizujemy do lekko brązowego koloru. Zalewamy tym bekon.

Na patelnie wrzucamy masło i smażymy nasze pieczywo z każdej strony po 2 minuty
Układamy kromki na talerze dodajemy szpinak, następnie kruszymy nasz karmelizowany bekon, jajko wyciągamy z marynaty kładziemy na kanapkę i kroimy na pół, wypływa z nich żółtko.

To połączenie smaków słodkiego i słonego, a szpinak dodaje świeżości. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 12.02.2021

Godzina emisji: 7.31, 8.32

pj

Czytaj także

Dla zdrowych zębów i pełnego oddechu jedz oregano

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2020 09:53
Świat celebrytów rości sobie prawa do bycia ekspertem w każdej dziedzinie. Jedna z gwiazd powiedziała, że jednym z najlepszych lekarstw na koronawirusa jest oregano. Naukowcy momentalnie zaprzeczyli, choć oregano prozdrowotne właściwości ma, ale lekarstwem nie jest. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 10:46
Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. 
rozwiń zwiń