Czosnek - słynny, polski superfood
Jajka uznawane są w wielu kulturach za symbol życia i witalności. Wiele mówi się o bogactwie składników odżywczych, które możemy w nich znaleźć, ale powstało też wiele mitów na temat ich spożywania.
03:02 czwórka ndt 12.02.2021 jajka1.mp3 O jajkach i ich wartościach odżywczych opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Uważam, że jajka to bardzo zdrowy produkt, który dla większości osób możemy polecić - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk. - Nawet dla osób, które mają problem z układem krążenia, miażdżycę, podwyższony cholesterol. Jajka to produkt naturalny i wysokowartościowy, nie da się go podrobić - podkreśla.
Dietetyk zwraca uwagę na jakość jaj. Te pochodzące od kur z chowu klatkowego (oznaczone numerem 3), czy ściółkowego (2), mogą być trochę gorsze ze względu na warunki i typ karmienia. - Jajka o kodzie 1 czy O są bardzo dobre, nie mamy się do czego przyczepić - podkreśla specjalistka.
- Jajka to produkt naturalny, wysokowartościowy, ma lekkostrawne białko, które jest białkiem idealnym - zdradza specjalistka. - Białko kurze ma idealny skład aminokwasowy, idealny dla naszego organizmu - dodaje.
Białko jaja kurzego jest podawane jako wzorzec białka Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
Białko jajka zawiera witaminy, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, żółto które zawiera dużo kwasów tłuszczowych. - Owszem zawiera też cholesterol, ale ma też karenotoidy, bardzo silne przeciwutleniacze - wyjaśnia. - W żółtku jest też lecytyna, która nazywana jest pogromcą tłuszczu i której zadaniem jest rozbicie spożytych tłuszczów i cholesterolu - dodaje.
Specjalistka podkreśla, że najnowsze badania nie demonizują już jajek i spokojnie możemy zjeść 10 jaj tygodniowo, choć ona jako dietetyk stawia na bardziej urozmaiconą dietę.
Czytaj także:
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły
Kulinarnych sposobów na przygotowanie jaj jest mnóstwo. Arek Płoński, szef kuchni proponuje ich orientalną odsłonę.
03:36 czwórka ndt 12.02.2021 jajka2.mp3 Przepis na jajka nitamago na toście z karmelizowanym bekonem i świeżym szpinakiem - opowiada Arek Płoński, szef kuchni (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Jajka nitamago na toście z karmelizowanym bekonem i świeżym szpinakiem
4 kromki ulubionego pieczywa
4 jajka
100 gramów bekonu w plastrach
garść świeżego szpinaku
80 gramów drobnego cukru
sos sojowy do marynaty
odrobina świeżego imbiru
mirin
odrobina masła
Do rondelka wlewamy wodę z łyżeczką soli. Podgrzewamy, gdy będzie się gotować wkładamy jajka. Pilnujemy czasu - 5,5 minuty. Po tym czasie wylewamy gorącą wodę, studzimy zimną wodą i obieramy.
W osobnym rondelku przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, mirin, ścieramy imbir i dajemy około 200 ml wody i szczyptę cukru. Całość gotujemy i zdejmujemy z ognia. Do ostudzonej marynaty wrzucamy jajka. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym będą bardziej wyraziste. Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy plastry bekonu i smażymy do złotego koloru
Przekładamy na papier do ostudzenia.
Na suchej patelni przygotowujemy karmel - wsypujemy cukier i przez 6-7 minut karmelizujemy do lekko brązowego koloru. Zalewamy tym bekon.
Na patelnie wrzucamy masło i smażymy nasze pieczywo z każdej strony po 2 minuty
Układamy kromki na talerze dodajemy szpinak, następnie kruszymy nasz karmelizowany bekon, jajko wyciągamy z marynaty kładziemy na kanapkę i kroimy na pół, wypływa z nich żółtko.
To połączenie smaków słodkiego i słonego, a szpinak dodaje świeżości.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 12.02.2021
Godzina emisji: 7.31, 8.32
pj