Pomysł na takie wydawnictwo zaczął się od książki kucharskiej wydanej w latach 40., która trafiła do rąk gościa Czwórki. - Moja pierwsza reakcja to było niedowierzanie. Jak to jest możliwe, że w tak tragicznej sytuacji, kiedy toczy się wojna, ktoś wydaje książkę z przepisami. Potem zdałam sobie sprawę, jak bardzo to było potrzebne - wspomina.
Aleksandra Zaprutko-Janicka Okupacja smakowała bardzo skromną, ale dobrą kuchnią, która opierała sie na kreatywności. Nasze babcie z trzech składników potrafiły wyczarować obiad na cały tydzień.
Tak powstała opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. - Jedna z moich bohaterek twierdzi, że "kochane polskie ziemniaki" uratowały ją od głodu. Robiła z nich chleb ziemniaczany - opowiada autorka.
"Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" to także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Z czego robiono zupę "plujkę", jaką rolę w okupacyjnej kuchni odegrały koty i czy można zrobić smalec z jabłek? zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Zaklinacze czasu
Prowadzą: Anna Hardej i Jakub Jamrozek
Gość: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", portal "Ciekawostki historyczne.pl")
Data emisji: 28.01.2017
Godzina emisji: 14.11
kul/mc