- Sztuka może być fajnym i ciekawym gadżetem, który niewiele wnosi, ale może też znaczyć coś więcej, opowiadać historie i tak się dzieje w tym przypadku - mówił w Czwórce Alek Hudzik, dziennikarz. Jak przekonywał gość Czwórki w pop-arcie jedzenie nie raz przenoszono do wielkiego świata sztuki. - Głównie po to, by zaśmiać się z naszego konsumpcjonizmu. Chcemy mieć coraz więcej, a może warto się zastanowić nad tym, czy nie wystarczy nam już tyle, ile mamy - mówił Hudzik i opowiadał, że w 1962 roku pierwszy raz burgera do galerii wstawił Claes Oldenburg.
Fotografka Becky Fuchs zrealizowała zaś cykl prac, w których przedstawiła fastfoodowe jedzenie w nietypowym ujęciu, a jej seria zdjęć zainspirowana została malarstwem Caravaggia. Co przyciąga artystów na kuchenne zaplecza? O tym dyskutowaliśmy w Czwórce. Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy.
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Alek Hudzik (dziennikarz)
Data audycji: 25.09.2016
Godzina audycji: 15.15
kd/bch