"Po tamtej stronie". Opowieść o restauracji, w której przegląda się Europa

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 12:00
- Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap.
Audio
  • O filmie "Po tamtej stronie" opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Kadr z filmu Po tamtej stronie, reż. Aki Kaurismki
Kadr z filmu "Po tamtej stronie", reż. Aki KaurismäkiFoto: mat. prasowe/Gutek Film

Łukasz Knap Należąca do głównego bohatera restauracja przypomina mi knajpy z czasów PRL-u. Trochę obmierzła, z odklejającą się tapetą. Idealnie wpisująca się w stylistykę retro

"Po tamtej stronie" to nagrodzona na ostatnim festiwalu w Berlinie czarna komedia kultowego fińskiego twórcy Akiego Kaurismäkiego. - Z jednej strony mamy tutaj historię syryjskiego uchodźcy, z drugiej uchodźcy wewnętrznego, który może być alter ego samego reżysera - opowiada krytyk i tłumaczy dlaczego.

"Po tamtej stronie" to także opowieść o jedzeniu. - W jednej ze scen bohaterowie pokazują, co zrobić kiedy chcemy zaserwować gościom sushi, a zabraknie nam łososia i ryby maślanej. Przygotowane przez nich danie to... karny posiłek dla Japończyków - dodaje Knap.

W jaki sposób uchodźcy wpływają na kulturę Finlandii? Czy kuchnia jest dobrym miejscem, żeby zderzać "swojskość" z "obcością"? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Knap (dziennikarz filmowy)

Data emisji: 29.10.2017

Godzina emisji: 15.32

kul/ac

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 18:36
- Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food.
rozwiń zwiń