Kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne
Achatz w "Alinei" "konstruuje" dania już od 13 lat. Kiedy zaczynał - o tym, co robi, mówiło się "kuchnia molekularna". - Pianki sferyczne i wybuchy były na porządku dziennym w jego kuchni. Ale nie o samą technikę tworzenia potraw tutaj chodziło. Grant Achatz był bowiem jedną z pierwszych osób, która połączyła kuchnię molekularną z klasyczną kuchnią francuską - opowiada gość Czwórki.
"Alinea" jest jedną z 14 amerykańskich restauracji, które mają na koncie trzy gwiazdki Michelin. A to, co świadczy o wyjątkowości tego miejsca, to m.in. sposób serwowania potraw. - Na wielkim stole nie ma talerzy, ale jest specjalny obrus, na którym można malować jedzeniem. Deser powstaje na oczach gości. Przypomina obraz, który wybucha, a i tak można go zjeść - zdradza Jakub Gutek.
Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?
W jaki sposób choroba szefa kuchni ugruntowała jego renomę? Czy myśl Achatza przyjęła się w innych restauracjach na świecie? Czy w 2019 roku pożegnamy się ze sztućcami? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
W audycji także szef kuchni Marcin Budynek opowiada o swojej wizycie w restauracji Granta Achatza - POSŁUCHAJ >>>
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Jakub Gutek (Films for Food)
Data emisji: 30.12.2018
Godzina emisji: 13.08
kul/jp