Dieta Jamesa Bonda. Ulubione dania agentów

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2016 11:00
- Bond na ekranie rzadko coś je, choć często zamawia. I choć jest agentem luksusowym, jego wymagania kulinarne są dość proste - opowiada krytyk filmowy Michał Burszta.
Audio
  • Kuchnia filmowa - ulubione przysmaki najsłynniejszych agentów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Sean Connery jako agent 007 w filmie Żyje się tylko dwa razy
Sean Connery jako agent 007 w filmie "Żyje się tylko dwa razy"Foto: PAP/DPA/picture alliance /dpa

Śniadaniowym przysmakiem agenta 007 jest jajecznica z boczkiem, albo z kiełbaskami. - Na przyjęciach, nawet jeśli czymś się częstuje, to widz nie jest w stanie rozpoznać dania. A jeŚli już widać, co wylądowałao u Bonda na talerzu, to nie jest to nic ekstrawaganckiego, co zainspirowałoby szefów kuchni. Ot, jagnięcina, stek, szparagi z sosem berneńskim - wymienia gość Czwórki i zdradza, jakie zalety w kuchni - zdaniem najsłynniejszego szpiega w historii kina - powinna mieć idealna żona oraz co było ulubioną częścią jego diety.

Co łączyła Bonda z Hitchcockiem i jaki był przysmak Jasona Bourna - dowiesz się słuchając audycji!

Blogerka Dare to cook poleca: Bolognese a'la James (przepis na 2 porcje)

  • garść makaronu spaghetti
  • 200 g słodkich pomidorków koktajlowych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka płatków chili
  • 100 ml czerwonego wina
  • 150 g zmielonej polędwicy wołowej
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 szalotki

Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy aż zmieni kolor. Pomidorki parzymy i obieramy ze skórki, tniemy na ćwiartki i dodajemy do mięsa. Mięso doprawiamy sosem sojowym i chili. Podlewamy wszystko winem i passatą i gotujemy do zredukowania płynu o 2/3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy ze świeżo tartym parmezanem.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Michał Burszta (Warszawska Szkoła Filmowa)

Data audycji: 24.07.2016

Godzina audycji: 15.10

kul


Czytaj także

Jak Edward Nożycoręki został królem grilla?

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 18:50
- Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 13:20
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
rozwiń zwiń