- W książkach Jane Austen nie ma bezpośrednich wskazówek dotyczących tego, co działo się na kuchennym zapleczu. Ale można się z nich dowiedzieć, że bohaterowie zajadają się konfiturą morelową lub śliwkami w cukrze i że słodkości mogą pełnić funkcję "przekupną" - opowiada Maja Margasińska.
Sezonowe smaki i zapachy z epoki georgiańskiej
Więcej o zwyczajach kulinarnych, które obowiązywały w epoce georgiańskiej można dowiedzieć się z "Książki kucharskiej Jane Austen" autorstwa Deirdre Le Faye, Maggie Black. - Jadało się dużo zup białych, czyli kremów. Pieczone mięso serwowane było głównie na zimno. Do tego podawano pasztety i warzywa oraz oczywiście desery - wymienia autorka bloga.
Jesz rozważnie czy romantycznie?
Gość Czwórki przyznaje, że o ile przygotowanie dań z kart powieści Jane Austen nie powinno sprawić problemów, o tyle zjedzenie takiego posiłku już tak. - Angielski posiłek w tamtych czasach nie składał się z obiadu, tylko z kilkunastu potraw, które należało spróbować - wyjaśnia ekspertka. - Jadano głównie lokalne, sezonowe produkty, uprawiano przydomowe ogródki, hodowano drób i mleczne krowy, a niektóre panny zajmowały się pszczelarstwem.
Jak przygotować letnią zupę z zielonego groszku? Dlaczego BBC robi najlepsze adaptacje powieści Austen? Czy niechęć do ragou może stanąć na drodze miłości?
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Maja Margasińska (autorka bloga "Facetka od kultury")
Data emisji: 20.09.2019
Godzina emisji: 13.15
kul