Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
Audio
  • W operze, w kinie i w kuchni - Luciano Pavarotti oczami Rona Howarda (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Luciano Pavarotti w filmie Yes Giorgio (MGM) - 1982 rok
Luciano Pavarotti w filmie "Yes Giorgio" (MGM) - 1982 rok Foto: PAP/Photoshot/The Legacy Collection

Luciano Pavarotti był nie tylko świetnym śpiewakiem, ale też dobrym kucharzem. - Lubił dobrze ludzi nakarmić i lubił jeść w ich towarzystwie - opowiada gość Czwórki. - Przed wyjazdem na każde tournée robił zapasy tortellini czy parmezanu i zabierał to wszystko ze sobą - dodaje.

Więcej o życiu Luciana Pavarottiego można dowiedzieć się z dokumentu w reż. Rona Howarda, który właśnie wszedł na ekrany naszych kin [RECENZJA >>>]. A gdzie można zjeść jego ulubione dania? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

W audycji także relacja z Festiwalu Transatlantyk [POSŁUCHAJ >>>]

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Anna Osmólska-Mętrak (krytyczka filmowa, italianistka)

Data emisji: 4.08.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/kd

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń