Tajemnica w krajalnicy
Philly cheesesteak to kanapka z zapiekanym cieniutko pokrojonym antrykotem wołowym, wymieszanym z drobno pokrojoną cebulką i rozpuszczonym serem żółtym oraz z różnymi dodatkami. - Mięso przed smażeniem powinno być pokrojone na bardzo cienkie plastry, najlepiej na krajalnicy - mówi gość Mateusza Kulika. - To chyba największy sekret tego dania.
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"
Comfort food - jedzenie, które wzrusza
O przysmaku z Filadelfii śmiało można powiedzieć, że to "comfort food", czyli danie, które ma dla jedzącego sentymentalne konotacje. Ten termin po raz pierwszy pojawił się w słowniku Webstera w 1977 roku, kiedy to naukowcy udowodnili, że jedzenie pozytywnie wpływa na nastrój nie tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. W zestawieniu najpopularniejszych dań typu "comfort food" znajdują się m.in. rosół, pizza i grzanki z serem i keczupem - w Polsce serwowane w postaci zapiekanki, którą wiele osób pamięta jeszcze z czasów szkolnych. - Dla mieszkańców Pensylwanii będzie to philly cheesesteak. Kanapka, która smakuje jak dzieciństwo - mówi Alan Bochinski.
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago
Co łączy philly z bigosem?
W Filadelfii właściwie każda kulinarna miejscówka ma swoją recepturę na przygotowywanie tego dania. - To trochę jak z polskim bigosem. Co dom, to inny sposób - śmieje się gość Czwórki. - Podstawą dania są mięso z antrykotu, cebula, ser i bułka. Jeśli masz te składniki, philly cheesesteaka zrobisz sam w domu - dodaje.
Składniki (przepis na 2 porcje)
- 2 pszenne bułki
- 1 stek wołowy
- 1 cebula
- żółty ser w grubych plastrach
- sól i świeżo zmielony pieprz
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Alan Bochinski (Philly's Finest: Original American Cheesesteak Sandwiches)
Data emisji: 30.05.2020
Godzina emisji: 17.08
kul