W publikacji "Jak zrobić ser w domu" znajdziemy dużo przepisów, ale i obszerny rozdział o chemii. Gość Czwórki przekonuje, że wszystko warto przeczytać, by pomóc sobie w rozmowach z serem. - Wszystkiego możemy się nauczyć przez doświadczenie. Warto próbować. Zaczynać od prostych serów, obserwować je - poleca Joanna Włodarska. - Gdy ser ma zbyt mokro lub sucho, to nam o tym mówi - dodaje.
Czwórka w Szwajcarii. Jak produkuje się legendarne sery?
Przygoda Joanny Włodarskiej z serami zaczęła się około 20 lat temu od domowej mozzarelli. - To było niezwykłe doświadczenie, bo nie miałam wtedy zielonego pojęcia, jak te wszystkie etapy powinny wyglądać - wspomina gość Kamila Jasieńskiego. - Miałam przepis po angielsku, ściągnięty z internetu, który przecież 20 lat temu wyglądał troszkę inaczej - dodaje. - Włoch by umarł, gdyby zobaczył tę produkcję.
W książce są 3 przepisy na mozzarellę, a obok nich znajdziemy receptury na ser żuławski, ser w typie korycińskiego czy parmezan. Który z nich jest najłatwiejszy? Od którego warto zacząć? Co nam będzie potrzebne? Jakich błędów unikać przy produkcji domowego sera? O tym w nagraniu rozmowy z audycji "Pierwsze słyszę".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Joanna Włodarska (autorka książki "Jak zrobić ser w domu")
Data emisji: 3.01.2019
Godzina emisji: 8.15
pj