Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność
- To jest kasza z pszenicy durum, czyli z tej samej grupy co np. bardziej znana w Polsce kasza manna czy kuskus, który już się u nas zadomowił - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk. - Kasza bulgur jest trochę lepsza jakościowo. Zawiera dużo więcej błonnika. Szacuje się, że nawet dwa razy więcej i jest mniej kaloryczna - dodaje.
Bulgur to kasza, która zawiera mało kalorii, 83 kcal w 100 gramach ugotowanego produktu. Zawiera witaminy z grupy B, sporo kwasu foliowego, a także dużo minerałów: magnez, żelazo, sód, wapń, fosfor, potas, dużo składników mineralnych. - To kasza z "tych lepszych" - ocenia rozmówczyni Czwórki. - Zawiera dużo skrobi, ma niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość skrobi dobrze jest ją ugotować, wystudzić i potem odgrzać - poleca.
02:39 czwórka ndt 29.01.2021 kasza 1.mp3 O kaszy bulgur i jej właściwościach opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Czytaj także:
Czosnek - słynny, polski superfood
Kasza bulgur może być doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdzi się jako główny składnik samodzielnego dania. Arkadiusz Płoński, szef kuchni poleca przygotować z niej sałtakę.
Sałatka z kaszy bulgur
1 szklanka kaszy bulgur
400 ml wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego
100 gramów sera tofu wędzonego
1 świeży ogórek
pestki z 1 owocu granatu
listki mięty
pół cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
03:01 czwórka ndt 29.01.2021 kasza 2.mp3 Jak przygotować sałatkę z kaszy bulgur podpowiada Arkadiusz Płoński, szef kuchni (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Kaszę bulgur wsypujemy do rondelka i płuczemy. Wylewamy wodę i zalewamy bulionem. W nim gotujemy kaszę około 15 minut do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie studzimy kasze i wrzucamy do miski. Myjemy ogórka, wyjmujemy jego pestki, a resztę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do kaszy. Dodajemy pestki granatu. Listki mięty drobno siekamy.
Ser tofu kroimy w kostkę i dodajemy.
Sos do sałatki to sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska(dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 29.01.2021
Godzina emisji: 7.31, 8.32
pj