02:50 CZWÓRKA NDT - truskawka 1 21.05.2021.mp3 Truskawki - jakie mają wartości odżywcze? (NDT/Czwórka)
Truskawki to bomba witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się 66 mg tej witaminy, przy dziennym zapotrzebowaniu, które wynosi ok. 70 mg dr Hanna Stolińska
Na talię osy i białe zęby
Truskawki występują w wielu odmianach - na całej planecie jest ich około dwóch tysięcy. Różnią się wielkością, kształtem, barwą, konsystencją miąższu i smakiem. Truskawki to także bogactwo składników odżywczych. Są w nich witaminy A i C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz żelazo, które chroni przed anemią. - Błonnik, który znajduje się w truskawkach daje uczucie sytości, dlatego w okresie letnim te owoce świetnie sprawdzają się w diecie - wyjaśnia gość Czwórki. - Dodatkowo mają w sobie dużo wody, więc dobrze nawadniają organizm.
Posłuchaj także:
Truskawki zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości i wybielający zęby, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.
04:33 CZWÓRKA NDT - truskawka 2 21.05.2021.mp3 Przepisy na truskawki (NDT/Czwórka)
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!
Smak jak za dawnych lat
Naleśniki lub pierogi z truskawkami polane śmietaną to dla niektórych ulubione letnie danie. Ale z tych owoców można przyrządzić także zdrowy deser. - Proponuję pudding z tapioki z musem truskawkowym - mówi szef kuchni Bartek Kochman. - Tapioka, czyli skrobia z manioku jest już dostępna w naszych sklepach na działach z ekożywnością. Do tego będziemy potrzebować mleko, może być także roślinne, np. kokosowe, miód, truskawki, nasiona chia i miętę do dekoracji. I ważna informacja, pudding przygotowujemy dzień przed podaniem, bo musi on postać w lodówce.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Data emisji: 21.05.2021
Godzina emisji: 7.33, 8.34
kul