Na temat kawy krążą przeróżne mity. Jedni mówią o tym, jak bardzo jest niezdrowa, inni o tym, jak pobudza nasz organizm i pozwala przetrwać dzień. Jak wynika z najnowszych badań duńskich naukowców z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze, odrobina mleka dodana do porannej kawy znacznie podnosi właściwości zdrowotne napoju. To połączenie daje efekt przeciwzapalny i wspomaga organizm w walce z infekcjami.
Jak mleko działa na kawę?
Kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, a połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny wywierany na komórki odpornościowe człowieka. - Badacze wykazali, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym założyli, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Ale jeszcze tego nie udowodnili - podkreśla dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska. - Dopóki eksperyment nie zakończy się, nie przekładałabym danych z doświadczenia przeprowadzonego w warunkach laboratoryjnych na życie, ale jest to bardzo dobra informacja.
Skąd się wzięło złote mleko?
Niezależnie od tego, co przyniosą dalsze badania, istnieje prosty sposób na to, jak wzmocnić prozdrowotne działanie kawy. W sezonie zimowym doskonałą alternatywą dla zwykłej kawy lub kawy z mlekiem jest kawa ze złotym mlekiem, czyli mlekiem z mieszanką przypraw, które mają dobry wpływ na nasz układ immunologiczny. - Złote mleko to pomysł zaczerpnięty z medycyny Orientu. W skład przypraw korzennych, które dodajemy do mleka, wchodzi m.in. kurkuma. I to od jej złotego koloru pochodzi nazwa napoju - wyjaśnia rozmówczyni Martyny Ogonek. - Złote mleko dodane do kawy pięknie wygląda i pysznie smakuje: gałką muszkatołową, kardamonem, cynamonem i imbirem. Dodatkowo te wszystkie przyprawy mają silne właściwości przeciwzapalne i działają rozgrzewająco. Mówi się też o nich w kategoriach "wzmacniaczy naszej odporności". Pijąc regularnie taki "napar", będziemy mieć z niego dużo korzyści - dodaje Magdalena Kartasińska.
Zobacz także:
Ile filiżanek kawy dziennie?
Swoje dane na temat dobroczynnego wpływu kawy na organizm człowieka opublikowali ostatnio także eksperci z Uniwersytetu w Kantonie. Twierdzą oni, że regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy - do trzech filiżanek dziennie - obniża ryzyko przedwczesnego zgonu. Prowadzone przez naukowców obserwacje trwały siedem lat. W badaniach wzięło udział 120 tys. osób w średnim wieku. Okazało się, że śmiertelność w grupie niepijących kawy była większa nawet o 20 proc.
03:55 CZWÓRKA Pierwsze słyszę - kawa 06.02.2023.mp3 O prozdrowotnych właściwościach kawy i złotym mleku opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska (Pierwsze słyszę/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Martyna Ogonek
Data emisji: 6.02.2023
Godzina emisji: 09.35
kul