Yerba mate - czy zastąpi filiżankę kawy?
Tak zwana Bulletproof Coffee to kawa z dodatkiem masła i tłuszczów MCT, czyli średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Za jej propagatora uchodzi Dave Asprey, amerykański bloger zajmujący się tematyką zdrowego odżywiania. Podczas wycieczki do Tybetu zauważył on, że tamtejsi mieszkańcy piją herbatę z masłem z mleka jaków. Postanowił więc napój przenieść na własny grunt i herbatę zastąpił kawą, a masło z mleka jaków - zwykłym, krowim. - To kawa uznawana za "napój bogów". Wynalazek ten przyrządzić można samemu w domu - tłumaczyła dietetyk Katarzyna Koćwin. - Do zwykłej, świeżo zmielonej kawy - ok 2,5 łyżeczki - dodajemy małą łyżeczkę oleju kokosowego, albo oleju MCT. Do tego 1-2 łyżeczki masła. Całość blendujemy - tłumaczy ekspert.
03:44 9 wrzesień 2020 12_36_28_CZWÓRKA_NAUKA.mp3 Jak przygotować bulletproof coffee? (Stacja Nauka/Czwórka)
Mrożona kawa - wybierz ulubioną i zacznij z nią dzień
Jak podkreśla, kubek takiego napoju da nam "potężną dawkę energii", a kawą przyrządzoną w ten sposób możemy "nawet zastąpić śniadanie". Oczywiście, jak tłumaczy, jest w tym wszystkim dużo mitów, a pomimo wielu pozytywnych aspektów picia tej kawy, napój w większych dawkach może wpływać negatywnie na nasz organizm. - Z jednej strony zapewnia nam uczucie sytości, ale z drugiej - olej MCT bądź popularny kokosowy to źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których powinniśmy unikać - podkreśla ekspert. - Niektórzy mówią, że taka kawa ułatwia odchudzanie, bo skoro jesteśmy dzięki niej syci - nie będziemy sięgać po przekąski. To też mit.
Czytaj także:
- Z drugiej strony kawa, jako źródło polifenoli, może zmniejszać ryzyko marskości wątroby, chorób układu sercowo-naczyniowego, pozytywnie wpływa też na nasze funkcje poznawcze - tłumaczyła Katarzyna Koćwin.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Weronika Puszkar
Materiał przygotowała: Agata Nowotnik
Data emisji: 09.09.2020
Godzina emisji: 12.22
kd