Ziemniaka nikomu nie trzeba przedstawiać, to warzywo od wieków ma stałe miejsce na polskich stołach. Okazuje się, że sok z ziemniaków też kryje wiele dobrodziejstw. Do niedawna traktowany głównie jako odpad, dziś może dokonać rewolucji w lecznictwie.
- Sok z ziemniaka, który my wykorzystujemy jest tak naprawdę produktem ubocznym procesu pozyskiwania skrobi ziemniaczanej - mówi dr Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Przy takiej produkcji ziemniaki trafiają do krochmalni, są myte i rozcierane. Dalej trwa technologiczny proces produkcji skrobi. My zatrzymujemy się na roztarciu warzyw, po którym ziemniaczany sok jest odwirowywany - tłumaczy.
Zdrowotne działanie soku z ziemniaków
Podobne zjawisko możemy obserwować w domu, przy przygotowywaniu szarych klusek czy placków ziemniaczanych. Właśnie po ten biało-żółtawy sok sięgają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Badania prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu wskazują na to, że surowiec ten jest cenny nie tylko ze względu na wartość odżywczą. Odkryto bowiem, że można nim leczyć stany zapalne jelit.
03:57 czwórka pierwsze słyszę 09.02.2023.mp3 O prozdrowotnych właściwościach soku z ziemniaków opowiadają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Pierwsze słyszę/Czwórka)
- Właściwości przeciwzapalne tego soku są na tyle interesujące, że jest możliwe stosowanie soku ziemniaczanego w nieswoistych zapaleniach jelit. To jest cała grupa chorób zapalnych układu pokarmowego, jego dolnych odcinków - mówi dr Przemysław Kowalczewski. - Badania potwierdziły aktywność przeciwzapalną soku, czyli ten stan zapalny jest wyciszany. Możemy więc stosować sok jako niefarmakologiczne wspomaganie leczenia - dodaje.
Drugim, niezwykle ważnym efektem prac zespołu z Poznania jest udowodnienie przeciwnowotworowego działania soku z ziemniaków. - Okazuje się, że te glikoalkaloidy, które są ewidentną trucizną, mają działanie przeciwnowotworowe w obrębie układu pokarmowego - podkreśla profesor Grażyna Lewandowicz.
Ziemniaczany przełom w wegańskiej diecie?
Analizy wykazały ponadto, że wartość wyizolowanego białka z soku ziemniaka jest bardzo wysoka, zbliżona do wartości mięsa. Część badań polskich naukowców dotyczy więc wykorzystania tego warzywa do produkcji produktów wegańskich. - Gdy dziś ktoś eliminuje mięso ze swojej diety, to zwykle sięga po strączki. Króluje soja, która uważana jest za dobre źródło białka, nieźle zbilansowanego - mówi naukowiec. - Natomiast okazuje się, że białko ziemniaczane również ma bardzo dobry profil aminokwasowy. W dietach roślinnych można je wykorzystywać do tworzenia alternatywnych produktów wegańskich - dodaje.
Dr Przemysław Kowalczewski pracuje nad stworzeniem wegańskich alternatyw do produktów mięsnych. Otwiera to nowe perspektywy i w dziedzinie farmacji, i dietetyki. - W przyszłości składniki soku ziemniaczanego można wykorzystać do skonstruowania preparatu leczniczego lub suplementu diety - zauważa ekspert. - Chcieliśmy skonstruować suplement diety wyciszający stan zapalny. Miałby to być właśnie odpowiednio przerobiony sok ziemniaczany - dodaje.
Poznańscy naukowcy kontynuują swoje prace. Dziś wiedzą, co w soku z ziemniaka jest cennego, a badania kierują w stronę dokładnego wyjaśnienia tego zjawiska. Nie wykluczają, że w przyszłości uda się skonstruować lek na stany zapalne czy nowotwory układu pokarmowego.
Warto śledzić dalsze badania poznańskich naukowców i pamiętać, by stosowanie wszelkich suplementów diety czy wspomagających farmakologię produktów spożywczych konsultować z lekarzem.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Jędrzej Rosiewicz
Data emisji: 09.02.2023
Godzina emisji: 7.30
pj