Amerykańscy badacze przeanalizowali prawie 6 tys. produktów, żeby sprawdzić w jakim stopniu jedzenie które spożywamy ma wpływ na długość naszego życia. Na podstawie analiz naukowcy podzielili żywność na trzy grupy: zieloną, żółtą i czerwoną. W tej ostatniej z produktami mającymi fatalny wpływ na zdrowie znalazł się m.in. hot dog, który zdaniem naukowców skraca życie aż o 36 minut. W zestawieniu wypadł gorzej niż bekon, smażone skrzydełko kurczaka czy kawałek pizzy.
04:08 Czwórka/Pierwsze Słyszę - hot dog skraca życie 02.09.2021.mp3 Sprawdzamy, jakie produkty mogą skrócić lub przedłużyć życie (Pierwsze Słyszę/Czwórka)
- Hot dog wypadł tak źle, bo mamy tutaj połączenie przetworzonego białego pieczywa, do tego wysoko przetworzone i bogate w kwasy tłuszczowe mięso, czyli parówkę - mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec - Najczęściej parówki kupione na mieście lub stacji benzynowej są bardzo niskiej jakości. Do tego hot doga dochodzą także słodkie sosy, które w tych punktach sprzedaży też są najczęściej niskiej jakości i mają dużą zawartość cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Równolegle przy takim hot dogu najczęściej brakuje warzyw. To sprawia, że jest to mieszanka wybuchowa, która bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać oryginalne produkty?
Czytaj także:
Obok produktów, które szkodzą, naukowcy również stworzyli listę produktów, które wydłużają życie. Przykładowo garść nerkowca może wydłużyć je o 26 minut, kawałek pieczonego łososia - o 16, miseczka ryżu z fasolką - o 13, nawet kawałek szarlotki może przedłużyć życie o 1,3 minuty, - Ta wiedza nie jest wiedzą tajemną. Orzechy, ryby czy chociażby nasiona roślin strączkowych będą sprzyjały długowieczności - tłumaczy specjalistka. - Mamy wybór, jaka grupa produktów będzie przeważała w naszym codziennym menu. Dobrze, że naukowcy wnioski ze swoich obserwacji przedstawili w sposób tak obrazowy. Może pasjonatom fast foodów zapali się czerwona lampka, bo to, co jemy ma wpływ na to, jak się czujemy i jak długo możemy żyć.
Jak wykazują badacze, zastąpienie zaledwie 10 proc. kalorii pochodzących z wołowiny i czerwonego mięsa kaloriami pochodzącymi z warzyw i owoców może zwiększyć przewidywaną długość naszego życia nawet o 48 minut. Szczegółowe wyniki badań naukowców z Michigan opublikował prestiżowy magazyn "Nature Food".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Martyna Ogonek
Data emisji: 02.09.2021
Godzina emisji: 7.15
aw