- Amadeusz Braksator prowadzi w mediach społecznościowych popularne profile o tematyce kulinarnej.
- W Czwórce zdradza, co w ostatnim czasie pysznego spróbował i jak zaskoczył go festiwalowy food truck.
- Opowiada także o swoich ulubionych smakach i tym, czego nie lubił jako dziecko.
- Dzieli się również przepisami, które zawsze się sprawdzają.
Amadeusz Braksator - kto to jest?
Amadeusz Braksator jest fanem jedzenia, komponowania i poszukiwania nowych smaków. Swoją pasją postanowił się podzielić z innymi i tak powstały jego profile w mediach społecznościowych.
- To była zupełna amatorka. Po prostu lubię jeść, więc wyszedłem z założenia, że warto potrafić ugotować coś fajnego. Nigdy nie myślałem, że to się rozwinie akurat w tym kierunku - mówi rozmówca Kamila Jasieńskiego. - O dziwo nie chciałbym pracować w restauracji, bo jest tam straszny młyn. Ja wolę wymyślać nowe rzeczy i w tym się spełniam. Zaczęło się od gotowania. Teraz też testuję jedzenie i wyszukuję fajne miejscówki w Warszawie, ale też w innych miastach w Polsce.
Food trucki i festiwalowe odkrycie
Lato festiwalami muzycznymi stoi, a pierwsze z nich już za nami. A jak festiwale, to wiadomo, że jedzenie i food trucki. Amadeusz niedawno wrócił z Mystic Festival, który odbył się w Gdańsku. - Mimo że głównie koncentrowałem się na muzyce, tam zdarzyło mi się zjeść coś naprawdę smacznego. Nietypowo jak na festiwalowe miejsce natknąłem się na portugalskie stoisko - opowiada gość Czwórki. - Tam mieli swoje tradycyjne ciastka pasteis de nata, oprócz tego była pyszna szarpana wołowina, i porcja jak na festiwal była dosyć duża. W ogóle wybór przeróżnych smakołyków był spory, bo niedaleko stoczni jest miejsce z food truckami, więc było w czym wybierać.
Nowojorskie inspiracje
W poszukiwaniu smaków Amadeusz zapuszcza się w różne zakątki świata. Niedawno wrócił z Nowego Jorku, wiadomo, że tam można trafić na wszystkie kuchnie świata, Amadeusz natrafił na danie, które wyjątkowo podziałało na jego kubki smakowe. - Całkiem przypadkiem udało mi się trafić na restaurację o nazwie "Pio Pio". To w zasadzie sieciówka ośmiu miejsc w Nowym Jorku z kuchnią peruwiańską - opowiada gość Czwórki. - Próbowałem już wielu rzeczy i ciężko mi znaleźć jakieś nowości, ale tam się udało. To była sałatka z ziemniaka i kukurydzy, do tego krewetki, awokado. Wszystko doskonale doprawione. Rzeczywiście to było coś nowego. Oczywiście będąc w Nowym Jorku, jadłem też pyszne hamburgery.
Amadeusz Braksator i jego ulubione przepisy
W trakcie rozmowy udało nam się podpytać Amadeusza o jego ulubione przepisy, takie, które zawsze się sprawdzają.
- Jednym z nich jest lazania. Tu robię wszystko w zasadzie klasycznie, według przepisu. Czyli na początku marchewka, cebula, seler, dodajemy mięso, wino czerwone, bulion itd. - tłumaczy gość Czwórki. - Makaronu nie trzeba wcale wcześniej gotować, wystarczy go potrzymać troszkę w sosie przed włożeniem do piekarnika, i wszystko wychodzi jak trzeba.
Innym ulubionym daniem rozmówcy Kamila Jasieńskiego jest kurczak curry z mango.
- To jest bardzo szybki przepis, który jak nie wiem, co zjeść, to zawsze się sprawdzi. Po prostu kurczak, papryka, czosnek, imbir, kurkuma i do tego mleko kokosowe - zdradza Amadeusz Braksator. - Kurczaka wystarczy marynować przez 20 minut, później dodajemy mleko kokosowe i mango. Fajnie, żeby było dojrzałe, to się szybko rozpłynie. Do tego kolendra, którą uwielbiam i dodaję do wszystkiego. Danie podajemy z ryżem i mamy tajski smak w domu.
11:56 CZWORKA/Pierwsze słyszę - Amadeusz Braksator i jego sprawdzone przepisy 10.06.2024.mp3 Amadeusz Braksator i jego sprawdzone przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Amadeusz Braksator (autor profili o tematyce kulinarnej)
Data emisji: 10.06.2024
Godzina emisji: 7.15
aw/wmkor