Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 20:17
Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. 
Amadeusz Braksator opowiada o swoim gotowaniu.
Amadeusz Braksator opowiada o swoim gotowaniu.Foto: Czwórka/Kamil Jasieński
  • Amadeusz Braksator prowadzi w mediach społecznościowych popularne profile o tematyce kulinarnej.
  • W Czwórce zdradza, co w ostatnim czasie pysznego spróbował i jak zaskoczył go festiwalowy food truck.
  • Opowiada także o swoich ulubionych smakach i tym, czego nie lubił jako dziecko. 
  • Dzieli się również przepisami, które zawsze się sprawdzają.  

Amadeusz Braksator - kto to jest?

Amadeusz Braksator jest fanem jedzenia, komponowania i poszukiwania nowych smaków. Swoją pasją postanowił się podzielić z innymi i tak powstały jego profile w mediach społecznościowych.

- To była zupełna amatorka. Po prostu lubię jeść, więc wyszedłem z założenia, że warto potrafić ugotować coś fajnego. Nigdy nie myślałem, że to się rozwinie akurat w tym kierunku - mówi rozmówca Kamila Jasieńskiego. - O dziwo nie chciałbym pracować w restauracji, bo jest tam straszny młyn. Ja wolę wymyślać nowe rzeczy i w tym się spełniam. Zaczęło się od gotowania. Teraz też testuję jedzenie i wyszukuję fajne miejscówki w Warszawie, ale też w innych miastach w Polsce.

Food trucki i festiwalowe odkrycie

Lato festiwalami muzycznymi stoi, a pierwsze z nich już za nami. A jak festiwale, to wiadomo, że jedzenie i food trucki. Amadeusz niedawno wrócił z Mystic Festival, który odbył się w Gdańsku. - Mimo że głównie koncentrowałem się na muzyce, tam zdarzyło mi się zjeść coś naprawdę smacznego. Nietypowo jak na festiwalowe miejsce natknąłem się na portugalskie stoisko - opowiada gość Czwórki. - Tam mieli swoje tradycyjne ciastka pasteis de nata, oprócz tego była pyszna szarpana wołowina, i porcja jak na festiwal była dosyć duża. W ogóle wybór przeróżnych smakołyków był spory, bo niedaleko stoczni jest miejsce z food truckami, więc było w czym wybierać.



Nowojorskie inspiracje

W poszukiwaniu smaków Amadeusz zapuszcza się w różne zakątki świata. Niedawno wrócił z Nowego Jorku, wiadomo, że tam można trafić na wszystkie kuchnie świata, Amadeusz natrafił na danie, które wyjątkowo podziałało na jego kubki smakowe. - Całkiem przypadkiem udało mi się trafić na restaurację o nazwie "Pio Pio". To w zasadzie sieciówka ośmiu miejsc w Nowym Jorku z kuchnią peruwiańską - opowiada gość Czwórki. - Próbowałem już wielu rzeczy i ciężko mi znaleźć jakieś nowości, ale tam się udało. To była sałatka z ziemniaka i kukurydzy, do tego krewetki, awokado. Wszystko doskonale doprawione. Rzeczywiście to było coś nowego. Oczywiście będąc w Nowym Jorku, jadłem też pyszne hamburgery.



Amadeusz Braksator i jego ulubione przepisy 

W trakcie rozmowy udało nam się podpytać Amadeusza o jego ulubione przepisy, takie, które zawsze się sprawdzają.

- Jednym z nich jest lazania. Tu robię wszystko w zasadzie klasycznie, według przepisu. Czyli na początku marchewka, cebula, seler, dodajemy mięso, wino czerwone, bulion itd. - tłumaczy gość Czwórki. - Makaronu nie trzeba wcale wcześniej gotować, wystarczy go potrzymać troszkę w sosie przed włożeniem do piekarnika, i wszystko wychodzi jak trzeba.

 


Innym ulubionym daniem rozmówcy Kamila Jasieńskiego jest kurczak curry z mango.

- To jest bardzo szybki przepis, który jak nie wiem, co zjeść, to zawsze się sprawdzi. Po prostu kurczak, papryka, czosnek, imbir, kurkuma i do tego mleko kokosowe - zdradza Amadeusz Braksator. - Kurczaka wystarczy marynować przez 20 minut, później dodajemy mleko kokosowe i mango. Fajnie, żeby było dojrzałe, to się szybko rozpłynie. Do tego kolendra, którą uwielbiam i dodaję do wszystkiego. Danie podajemy z ryżem i mamy tajski smak w domu.


Posłuchaj
11:56 CZWORKA/Pierwsze słyszę - Amadeusz Braksator i jego sprawdzone przepisy 10.06.2024.mp3 Amadeusz Braksator i jego sprawdzone przepisy (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Amadeusz Braksator (autor profili o tematyce kulinarnej)

Data emisji: 10.06.2024

Godzina emisji: 7.15

aw/wmkor

Czytaj także

"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2024 16:15
Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
rozwiń zwiń