Drogie eko jest zdrowe

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 06:00
Za warzywa z gospodarstw ekologicznych musimy zapłacić więcej. To jednak przede wszystkim inwestycja w smak i we własne zdrowie.
Audio
  • Czy stać nas na ekologię?- reportaż Katarzyna Błaszczyk

Sklepy z ekologiczną żywnością są dzisiaj w każdym dużym mieście. Jednak, aby w nich kupować trzeba też dobrze zarabiać, twierdzi wielu. Reszcie społeczeństwa pozostaje jedzenie produktów z normalnych upraw, tymczasem te wspomagane są agrochemią.

- Pietruszka z nacią 5 zł, cebula 4 zł wiązka, seler naciowy 3 zł wiązka, pietruszka - sama nać 4 zł wiązka, ogórki - 6 zł za kilogram, cukinia 6 zł za kilogram  - wymienia sprzedawczyni eko warzyw. - Jest drogo, bo te warzywa nie są produkowane w sposób powszechny. Produkuje się mniej, więc musimy sobie zwrócić jakoś tę różnicę, prawda?

Wielu klientów przyznej: "jak by mnie było stać to bym wybrał ekologiczną żywność". Podstawowym argumentem jest to, że powinniśmy stosować produkty, które są naturalnie hodowane, bez pestycydów, chemicznych środków.

Reportaż w Czwórce - posłuchaj nagrań ze Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia

Dziś raz  w tygodniu żywność ekologiczną kupuje 8 % Polaków - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców SGGW w Warszawie. Często przechodzimy na eko żywność, gdy zagrożone jest nasze zdrowie. - Można stosować suplementy diety, ale po co sięgać po tabletki, po farmację skoro natura sama nam to daje - mówi fanka eko jedzenia.

Argument przeciwko eko żywności to jej cena. - Podsumowując żywienie 2 osób, na pewno nie przekraczam w ciągu miesiąca 1500 złotych. Jeśli są dwie pensje to można sobie wygospodarować pieniądze na dobre jedzenie.

W ostatnich 7 latach liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła w Polsce sześciokrotnie, jednak sprzedaż żywności ekologicznej nadal nie przekroczyła 1 procenta. W Polsce istnieje dziś 24 tysiące eko gospodarstw. Jak hodowane są na nich warzywa i zwierzęta, czy eko gospodarstwo wymaga więcej pracy dowiesz się słuchając załączonego reportażu Katarzyny Błaszczyk.

Reportaż przygotowany przez Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

(pj)

Czytaj także

"Itaipu- śpiew kamieni"- Katarzyna Błaszczyk

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2011 14:05
Środa, 28 września, godzina 0.45, Program 4. Itaipu w języku Guarani oznacza śpiew kamieni, bo wiele lat temu na rzece Parana stały głazy, które wydawały dźwięki podobne do niewieściego śpiewu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Raj za makulaturę"- Katarzyna Błaszczyk

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 09:00
Środa, 12 grudnia, godzina 18.15, Program 3. Członkowie spółdzielni socjalnej "Nowe Życie" od sierpnia pracują bez wynagrodzenia. Mimo to są przekonani, że ich biznes się uda.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Choinka, która chroni środowisko

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2012 14:00
Jakie drzewko lepiej kupić na Święta Bożego Narodzenia? Czy bardziej ekologiczna jest choinka sztuczna czy żywa? Cięta czy z korzeniami?
rozwiń zwiń