Bakłażan - letnio-jesienny przysmak

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 10:51
W piątkowy poranek sprawdzimy jakie wartości odżywcze ma oberżyna. Podpowiemy też jak można ją wykorzystać w kuchni. 
Bakłażana można gotować, grillować, podawać jako danie główne, składnik sałatek albo w formie pasty na kanapki
Bakłażana można gotować, grillować, podawać jako danie główne, składnik sałatek albo w formie pasty na kanapkiFoto: Pixabay.com/ChrisArmytage/CC0 Public Domain

Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna - pod tymi nazwami funkcjonuje to warzywo. Jak je serwować? Jak pozbyć się goryczki czy rozprawić z twardą skórką? Podpowiemy w "Najlepszym dniu tygodnia". 

Spotkamy się też z trzmielem - niesłusznie nazywany bąkiem! Trzmiel to duża, puchata pszczoła. Zbiera miód i zanosi do nory. Trzmiele właśnie mogą żyć w norach, przejętych na przykład od gryzoni. Są niezwykle pożyteczne i ważne. Tylko one mogą zapylać pomidory, pszczoły nie są w stanie tego robić. 

Zajrzymy także do świata sportu, kultury online, a także posłuchamy kolejnego odcinka powieści George Orwella "Rok 1984", którą czyta Jerzy Radziwiłowicz. 

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (07.08) po godzinie 7.05 zaprasza Kuba Marcinowicz.

pj/kul

Czytaj także

Dynia - pyszna bomba witaminowa

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2019 08:57
Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2020 14:48
Na początku XX wieku ostrygi można było kupić za grosze na targach ,albo ludzie dostawali je za darmo. Spadek dostępności owoców morza sprawił że ostrygi stały się bardzo unikatowym daniem podrożały i przestały być ogólnodostępne
rozwiń zwiń