Sezon na dynie trwa, skończy się, dopiero gdy zacznie się sezon na całodniowe mrozy. Teraz możemy się cieszyć wielkimi możliwościami, jakie daje dynia. Obok wspaniałego koloru i walorów dekoracyjnych to warzywo świetnie sprawdza się w kuchni. Można z niej zrobić zupę, gulasz, ciasto, dżem.
Na polach rosną przeróżne rodzaje dyń np. hokkaido, piżmowa, makaronowa, prowansalska. Każda z nich ma trochę inny kształt i smak. - Zdrowy mocny ogon świadczy o tym, że dynia jest świeża. Ogon suchy może być dla nas znakiem, że została zerwana dawno - mówi Krzysztof Chojnacki z Farmy Dyń.
- Dyni ciężko nie zauważyć. Dziś jest wszędzie. Można zrobić z niej zupę dyniową - szef kuchni Przemek Butryn. Do tego trzeba dynie przygotować i upiec w piekarniku.
W Czwórce sprawdziliśmy też, jak zrobić z dyni ciasto. Sprawdziliśmy też jakie ma ona wartości odżywcze i czy rzeczywiście jest bombą witaminową? O tym m.in. w nagraniach z audycji.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Data emisji: 1.11.2019
Godzina emisji: 6.30, 7.43, 8.16, 8.34
pj/ac