Szpinak - zielone źródło zdrowia. Jak go smacznie przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2021 11:10
Do niedawna kojarzył się z niesmaczną papką z dzieciństwa, od jakiegoś czasu przeżywa jednak renesans. Stosowany jako składnik dań, sałatek, koktajli i ciast szpinak pracuje na swój nowy PR. Można z niego wyczarować pyszne potrawy, a przy okazji skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Brent Hofacker

czosnek_1200.jpg
Czosnek - słynny, polski superfood

Jak twierdzą eksperci szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jego jedzenie chroni między innymi przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Moc szpinaku doceniał marynarz Popeye, ze znanej kreskówki - zjadał jego olbrzymie ilości, które dawały mu niezwykłą siłę i energię.


Posłuchaj
02:37 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia szpinak - właściwości prozdrowotne 14.05.2021.mp3 Dietetyk Hanna Stolińska opowiada o prozdrowotnych właściwościach szpinaku (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

- Zielone warzywa są najzdrowsze, dlatego połowę warzyw, które jemy w ciągu dnia powinny stanowić warzywa zielone i liściaste. Szpinak jest jednym z nich - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szpinak jest bardzo zdrowy, bo zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi dużo witaminy C, witaminy K, witaminy A, betakaroteny, witamin z grupy B.

Źr. YouTube/Popeye spinach compilation

W tej zielonej roślinie znajdziemy też żelazo, dużo wapnia, potas, bardzo dużo przeciwutleniaczy m.in chlorofil i kwas foliowy. Szpinak jest też bogatym źródłem magnezu i zawiera kwas foliowy oraz nieduże ilości białka. - Pamiętajmy, że białko, to nie tylko mięso i nabiał, ale również produkty roślinne - tłumaczy dietetyk. - Szpinak jest mało kaloryczny, bo w 100 g mamy tylko 23 kcal. Jest lekkostrawny i pasuje do wielu potraw. Można go serwować na słono, ale i na słodko, bo stanowi też doskonałą bazę do ciast.

Czytaj także:

Szpinak przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu. Na początku królował w Hiszpanii, gdzie nazwany był m.in. warzywem hiszpańskim, bardzo szybko jednak pojawił się w innych częściach naszego kontynentu i jest z nami do dziś. Przez wiele lat miał nienajlepszy PR, teraz jednak zostaje odczarowany, a to za sprawą coraz ciekawszych przepisów i sposobów jego serwowania. Szpinak nie może być długo gotowany, żeby nie utracił koloru - powinien być tylko zblanszowany. Surowy, świetnie nadaje się jako składnik sałatek, świetnie komponuje się między innymi z serami, owocami i makaronami. Można też stosować go jako "barwnik" do omletów i kanapek.


Posłuchaj
03:32 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - szpinak 14.05.2021.mp3 Jan Paczkowski radzi jak przygotować dania ze szpinaku (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Szef kuchni Jan Paczkowski zdradza przepis na:

Omlet ze szpinakiem

Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy kilka garści szpinaku. chwilę smażymy i przykrywamy pokrywką, następnie miksujemy w blenderze. Uzyskamy zieloną papkę, którą łączymy z "roztrzepanymi" jajkami. Po wymieszaniu składników uzyskujemy zieloną masę, którą wylewamy na patelnię i smażymy do pojawienia się bąbelków, masę zagarniamy łopatką od godz. 12, 15 i 18 do środka, tworząc falowane warstwy omleta. Po minucie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 30 sekund - tak, żeby omlet nie był przesuszony, ale lekko ścięty. Zsuwamy z patelni, możemy zwinąć go w rulon, albo nadać inny kształt. Zwiniętego omleta można włożyć pomiędzy przeciętą bagietkę dodać do tego awokado, pomidora i cebulkę.


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Materiał przygotował: Mateusz Kulik 

Data emisji: 14.05.2021

Godzina emisji: 6.31, 7.33

aw

Czytaj także

Świadome zakupy. Czy potrafimy odróżniać zdrowe produkty? 

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2021 11:00
Wielu z nas wciąż nie zwraca uwagi na skład kupowanych produktów, a o zakupie decyduje przede wszystkim cena. Nie sprawdzamy składu produktu, często też nie wiemy, jak to zrobić. Warto jednak podejść do naszych wyborów świadomie, bo przecież to, co jemy, ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zwłaszcza w czasie pandemii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Miód. Zdrowie w płynnym złocie

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2021 12:00
Polacy coraz chętniej sięgają po miody. Sprawdzimy, który ma najwięcej wartości odżywczych, który najlepiej wzmocni odporność, a który łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych.
rozwiń zwiń