Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę
Dynia to produkt, który idealnie pasuje do tej pory roku. Iwona Wierzbicka podkreśla że wartą ją jeść. - Dynia zaliczana jest do warzyw, ale tak faktycznie jest to owoc, dlatego że ma pestki - wygląda jak duże jabłko - mówi specjalistka. - O określonych porach roku powinniśmy korzystać z produktów sezonowych, najlepiej naszych, lokalnych, które występują w naszej strefie klimatycznej - dodaje.
03:33 czwórka ndt 2.10.2020 dynia 1.mp3 O cudownych właściwościach dyni opowiada Iwona Wierzbicka (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Węglowodany zawarte w dyni sprawiają, że może być ona świetnym zamiennikiem dla ziemniaków. - Nie każdy może jeść ziemniaki, bo zawierają one glikoalkaloidy, nie wskazane np. przy hashimoto, reumatoidalnym zapaleniu stawów, atopowym zapaleniu skóry. W takich wypadkach zdecydowanie lepiej sięgać po dynię - wyjaśnia Iwona Wierzbicka. - Dodatkowo jest ona dużo bardziej bogata niż ziemniaki.
Dynia zawiera liczne pierwiastki odżywcze, m.in. betakaroten, który jest silnym antyoksydantem, może poprawić wzrok, może zadziałać korzystnie jeśli chodzi o odporność organizmu.
Ważny jest także dostęp do świeżych pestek dyni. One zawierają kukurbitacynę, a to silny środek przeciwpasożytniczy.
Sprawdź także:
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku
Słuchacze Czwórki w głosowaniu smsowym zdecydowali, że dziś poznamy przepis na ciasto dyniowe.
02:54 czwórka ndt 2.10.2020 dynia 2.mp3 Przepis na ciasto dyniowe podaje Przemek Butryn (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Przemek Butryn twierdzi, że najprostszym sposobem na ciasto dyniowe jest wykorzystanie przepisu na ciasto marchewkowe, tylko marchew zastępujemy dynią. Ale można też zrobić tak:
Należy obrać dynię na surowo, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce. Będziemy potrzebowali około 1,5 kg miąższu dyni.
Do miseczki wbijamy 6 jajek, cukier waniliowy i 200 gramów cukru. Jajka ucieramy na biało, aż do gładkości masy. Dodajemy 400 gramów mąki pszennej i odrobinę sody (około 2 płaskie łyżeczki). Możemy dodać przyprawy korzenne: anyż, cynamon, goździki. Do masy możemy też dorzucić orzechy włoskie albo laskowe. I to wszystko mieszamy z dynią. Gdy masa jest gotowa przekładamy ją na pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż "do suchego patyczka" - gdy ciasto wydaje nam się gotowe, patyczkiem sprawdzamy czy tak rzeczywiście jest - wyciągnięty z ciasta patyk powinien być suchy.
Gotowe ciasto można podać posypane cukrem pudrem.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Iwona Wierzbicka, Przemek Butryn
Data emisji: 02.10.2020
Godzina emisji: 7.35, 8.30
pj