Stek z kalafiora - jak przyrządzić go w domu?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2022 14:30
Kalafior w nowej postaci to gratka dla wielbicieli warzyw. Stek z kalafiora to proste w wykonaniu danie, które podbija gusta nie tylko wegetarian. Jest doskonałą alternatywą dla steków mięsnych. Podpowiadamy, jak przyrządzić go w domu.
Stek z kalafiora to pomysł na pyszne i szybkie danie.
Stek z kalafiora to pomysł na pyszne i szybkie danie.Foto: shuterstock/Olga Miltsova

Kalafiora można serwować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w postaci zupy, gotowany, zapiekany czy jako dodatek do sałatek. Ostatnio jednak furorę robi stek z kalafiora. Ten przysmak to nie tylko pyszny pomysł na szybki obiad, ale także proste do wykonania danie. Jak je przyrządzić?

- Jest to gruby wykrojony kawałek kalafiora, który następnie wrzucamy na patelnię, obsmażamy po dwie minuty z każdej ze stron - zdradza Szymon Dudek znany jako "Człowiek od jedzenia". - Potem umieszczamy go w piekarniku, pieczemy i po paru chwilach jest gotowy.

Jak zapewnia rozmówca Mateusza Kulika, otrzymujemy chrupiącego, pełnego smaków kalafiora, który swoją formą przypomina stek. - Kilka razy miałem okazję go zjeść i jest naprawdę pyszny - opowiada. - Możemy go podkręcić dodatkami, które wyniosą to danie na wyższy poziom. Jest to naprawdę super alternatywa dla mięsnych steków.

Warto pamiętać, że stek z kalafiora to bogactwo zapachów, tekstur i smaków, a sposobów serwowania może być wiele. Możemy nasze danie połączyć z różnymi sosami, z pesto, z sosem na bazie tahini, barbecue, tysiąca wysp czy innymi pysznościami. Tutaj tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

- Możemy wrzucić chrupiące dodatki, takie jak prażone pestki dyni, słonecznika, granatu. Można też dodać wszelkie zioła, które wzbogacą smak i dodadzą aromatu - radzi Szymon Dudek. - To od nas zależy, w którą stronę pójdziemy, czy będzie słodko, pikantnie, kwaśno czy słono. Jeżeli chodzi o teksturę, to mamy delikatnego kalafiora, który daje chrupkość z zewnątrz, delikatność i podkręcony smak.

Źr. Youtube/Steki z kalafiora. Kalafior zapiekany w sosie barbecue / BBQ CAULIFLOWER

Wariacji na temat steków z kalafiora nie brakuje w internecie i mediach społecznościowych. Danie jest niezwykle proste do przygotowania i sprawdzi się we wszystkich wariantach.


Posłuchaj
05:14 Czwórka/(Najlepszy Dzień Tygodnia -stek z kalafiora 10.06.2022.mp3 W audycji podpowiadam, jak przyrządzić stek z kalafiora (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 10.06.2022

Godzina emisji: 8.34

aw

Czytaj także

Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2021 11:45
Dietetyczny, o wyraźnym kwaśnym smaku rabarbar jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Na jego bazie można przygotowywać również napoje, sałatki i inne potrawy. Przełom maja i czerwca do czas rabarbaru i tylko czasem pojawia się wątpliwość czy to owoc, czy warzywo?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2022 10:05
O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą.
rozwiń zwiń