Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2021 11:45
Dietetyczny, o wyraźnym kwaśnym smaku rabarbar jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Na jego bazie można przygotowywać również napoje, sałatki i inne potrawy. Przełom maja i czerwca do czas rabarbaru i tylko czasem pojawia się wątpliwość czy to owoc, czy warzywo?
Sezon na rabarbar jest krótki, dlatego warto dobrze go wykorzystać
Sezon na rabarbar jest krótki, dlatego warto dobrze go wykorzystać Foto: shutterstock

truskawki 1200.jpg
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru

Do naszych przydomowych ogródków roślina ta trafiła z Azji Środkowej i południowej Syberii. Do Europy sprowadził ją słynny żeglarz i podróżnik Marco Polo, a w naszym kraju rabarbar zyskał popularność w XVIII wieku. 

Posłuchaj

05:02 Czwórka./Najlepszy Dzień Tygodnia/ - jendrzejewska rabarbar 28.05.2021.mp3 Dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska opowiada o właściwościach rabarbaru (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

- Trwa pełnia sezonu na rabarbar, jest to bardzo fajne warzywo. Z racji tego, że często przyrządza się je w wersji na słodko, to wielu osobom kojarzy się owocowo - mówi Magdalena Jarzynka Jendrzejewska z Dietosfery. - Jednak rabarbar w nomenklaturze polskiej jest warzywem i za takie jest uznawane na całym świecie, jedynym miejscem gdzie jest uważany za owoc są Stany Zjednoczone.

szpinak_shutter_1200_Brent Hofacker.jpg
Szpinak - zielone źródło zdrowia. Jak go smacznie przyąrzdzić?

Słuchaj także:

Sam w sobie rabarbar jest bardzo kwaśny, jest to jedno z najbardziej kwaśnych dostępnych warzyw, a to dlatego, że ma dużą zawartość kwasu jabłkowego i kwasu szczawiowego. Przez to w daniach jest mocno słodzony. - Rabarbar zawiera mało węglowodanów, dużo błonnika i składników mineralnych, 21 kcal w 100 g, czyli prawie nic. Jednak po dodaniu cukru jego zawartość kaloryczna wzrasta - tłumaczy specjalistka. - Ma właściwości prozdrowotne i znajdziemy różne jego odmiany. Na przykład rabarbar lekarski ma właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające. Posiada dużo przeciwutleniaczy, co działa antyrakowo, korzystnie działa na przewód pokarmowy i pobudza apetyt.

Należy jednak pamiętać, że zawiera też kwas szczawiowy, co powoduje, że rabarbar jest kwaśny i cierpki. Kwas szczawiowy w dużych ilościach jest dla niektórych osób niewskazany. Osoby, które mają problemy reumatologiczne, z nerkami, osteoporozą oraz niestabilną pracą serca nie powinny spożywać dużych ilości rabarbaru. Połączenie rabarbaru z różnymi lekami też nie jest wskazane. 

Posłuchaj

03:34 Czwórka/NDT - rabrarbar-Płonski 28.05.2021.mp3 Arkadiusz Płoński zdradza przepis na deser z rabarbaru (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

Rabarbar jest również źródłem wielu witamin, a najlepiej smakuje po obróbce termicznej. Szef kuchni, Arek Płoński zdradza przepis na jeden z najlepszych rabarbarowych deserów: rabarbar pod kawową kruszonką, który warto podać z lodami waniliowymi.

Składniki:

800 g rabarbaru

50 g cukru

50 g masła

laska wanilii 

Łodygi rabarbaru trzeba obrać, ponieważ mają strukturę włóknistą - delikanie zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy je na centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondelka z cukrem i masłem. Dusimy około 10 minut cały czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie. Laskę wanilii rozkrajamy, ziarenka dodajemy do powstałej masy. 

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

110 gram masła

2 łyżeczki kawy sypanej

5 łyżeczek drobnego cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy jest gotowe zawijamy  w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na około 25 minut.

Gotowy rabarbar przekładamy do małych żaroodpornych miseczek. Kruszonkę ścieramy na tarce na nasz rabarbar. Umieszczamy miseczki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, czas pieczenia to około 35 minut. - Ten deser najsmaczniejszy jest zaraz po wyjęciu z piekarnika - mówi szef kuchni. - Warto dodać do niego gałkę lodów waniliowych. 


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Małgorzata JakubowskaSzymon Jaworski 

Goście: Magdalena Jarzynka Jendrzejewska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 28.05.2021

Godzina emisji: 7.16, 7.27

aw/pj

Czytaj także

Dynia - pyszna bomba witaminowa

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2019 08:57
Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi!

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2020 11:55
Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto!
rozwiń zwiń