Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru
Do naszych przydomowych ogródków roślina ta trafiła z Azji Środkowej i południowej Syberii. Do Europy sprowadził ją słynny żeglarz i podróżnik Marco Polo, a w naszym kraju rabarbar zyskał popularność w XVIII wieku.
Posłuchaj
05:02 Czwórka./Najlepszy Dzień Tygodnia/ - jendrzejewska rabarbar 28.05.2021.mp3 Dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska opowiada o właściwościach rabarbaru (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
- Trwa pełnia sezonu na rabarbar, jest to bardzo fajne warzywo. Z racji tego, że często przyrządza się je w wersji na słodko, to wielu osobom kojarzy się owocowo - mówi Magdalena Jarzynka Jendrzejewska z Dietosfery. - Jednak rabarbar w nomenklaturze polskiej jest warzywem i za takie jest uznawane na całym świecie, jedynym miejscem gdzie jest uważany za owoc są Stany Zjednoczone.
Szpinak - zielone źródło zdrowia. Jak go smacznie przyąrzdzić?
Słuchaj także:
Sam w sobie rabarbar jest bardzo kwaśny, jest to jedno z najbardziej kwaśnych dostępnych warzyw, a to dlatego, że ma dużą zawartość kwasu jabłkowego i kwasu szczawiowego. Przez to w daniach jest mocno słodzony. - Rabarbar zawiera mało węglowodanów, dużo błonnika i składników mineralnych, 21 kcal w 100 g, czyli prawie nic. Jednak po dodaniu cukru jego zawartość kaloryczna wzrasta - tłumaczy specjalistka. - Ma właściwości prozdrowotne i znajdziemy różne jego odmiany. Na przykład rabarbar lekarski ma właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające. Posiada dużo przeciwutleniaczy, co działa antyrakowo, korzystnie działa na przewód pokarmowy i pobudza apetyt.
Należy jednak pamiętać, że zawiera też kwas szczawiowy, co powoduje, że rabarbar jest kwaśny i cierpki. Kwas szczawiowy w dużych ilościach jest dla niektórych osób niewskazany. Osoby, które mają problemy reumatologiczne, z nerkami, osteoporozą oraz niestabilną pracą serca nie powinny spożywać dużych ilości rabarbaru. Połączenie rabarbaru z różnymi lekami też nie jest wskazane.
Posłuchaj
03:34 Czwórka/NDT - rabrarbar-Płonski 28.05.2021.mp3 Arkadiusz Płoński zdradza przepis na deser z rabarbaru (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Rabarbar jest również źródłem wielu witamin, a najlepiej smakuje po obróbce termicznej. Szef kuchni, Arek Płoński zdradza przepis na jeden z najlepszych rabarbarowych deserów: rabarbar pod kawową kruszonką, który warto podać z lodami waniliowymi.
Składniki:
800 g rabarbaru
50 g cukru
50 g masła
laska wanilii
Łodygi rabarbaru trzeba obrać, ponieważ mają strukturę włóknistą - delikanie zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy je na centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondelka z cukrem i masłem. Dusimy około 10 minut cały czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie. Laskę wanilii rozkrajamy, ziarenka dodajemy do powstałej masy.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
110 gram masła
2 łyżeczki kawy sypanej
5 łyżeczek drobnego cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy jest gotowe zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na około 25 minut.
Gotowy rabarbar przekładamy do małych żaroodpornych miseczek. Kruszonkę ścieramy na tarce na nasz rabarbar. Umieszczamy miseczki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, czas pieczenia to około 35 minut. - Ten deser najsmaczniejszy jest zaraz po wyjęciu z piekarnika - mówi szef kuchni. - Warto dodać do niego gałkę lodów waniliowych.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Małgorzata Jakubowska, Szymon Jaworski
Goście: Magdalena Jarzynka Jendrzejewska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 28.05.2021
Godzina emisji: 7.16, 7.27
aw/pj