Croque Monsieur to kanapka, która, według wielu, zrewolucjonizowała podejście do tematu śniadań. - To jest proste danie, które można łatwo zrobić, do jego wykonania używamy tylko trzech składników - mówi David Gaboriaud, francuski szef kuchni. - Nie wymaga za długiej obróbki termicznej. Po wykonaniu uzyskujemy pyszną przekąskę, którą można zjeść o różnych porach dnia i nocy.
Croque Monsieur
Do wykonania tego szybkiego dania potrzebujemy chleba tostowego, szynki wieprzowej i sera typu Gruyère lub innego żółtego. Może być krojony w cienkie plastry lub starty, żeby łatwo się rozpuścił pod wpływem ciepła.
- Kroimy pieczywo tostowe, niektórzy pozbywają się twardszych skórek i pozostawiają sam miąższ. Smarujemy masłem, dzięki niemu kanapka jest bardziej chrupka - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - Wkładamy plastry szynki i trzemy ser, przykładamy drugą kromkę pieczywa tostowego i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni w trybie góra-dół do zarumienienia. I tak uzyskujemy Croque Monsieur.
Wersja wzbogacona
Kanapkę w wersji podstawowej można wzbogacić, dodając sos beszamelowy. To jeden z najpopularniejszych sosów kuchni francuskiej, który jest bazą dla wielu dań. Składa się z mąki, mleka i masła. Smarujemy nim wnętrze kanapki, a po jej zrobieniu również wierzch, dodając nieco startego sera. Można także na wierzchu położyć jajko sadzone. Wtedy otrzymamy kanapkę w wersji damskiej, czyli Croque Madame.
Do Croque Monsieur można użyć wielu innych składników, np. różnego rodzaju serów. Można także przygotować kanapkę w wersji wegetariańskiej, zamiast szynki dodając warzywa lub inne składniki. Możliwości i wariacji na temat kanapki jest wiele, sposób jej serwowania ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
Źr. Youtube/PASCAL W DOMU! | Croque monsieur | Sprawdź odc. 51!
W opinii wielu Croque Monsieur to najlepsza kanapka świata. Dlaczego? - Jest to tak zwany francuski "comfort food" - w krótkim czasie, przy pomocy niewielu składników możemy uzyskać inny wymiar kanapki - wyjaśnia David Gaboriaud. - Kanapka jest ciepła, chrupka z ciągnącym serem, a połączenie smakowe to istny kosmos!
04:22 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - przepis na Croque Monsieur 16.09.2022.mp3 David Gaboriaud, francuski kucharz zdradza przepis na Croque Monsieur (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Marta Zinkiewicz
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 16.09.2022
Godzina emisji: 7.17
aw/kd