Quesadilla to jedno z najbardziej popularnych i najprostszych dań kuchni meksykańskiej. - Taka prawdziwa quesadilla powinna być zrobiona z mąki kukurydzianej, ale dla naszych polskich podniebień możemy zastosować wersję zrobioną z mąki pszennej - tłumaczy gość audycji. - To jest po prostu placek, który najczęściej jest składany na pół. Do środka wkłada się ser, to wszystko się krótko podgrzewa, ser się rozpuszcza i już można jeść.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia
Tortillę, czyli jeden z podstawowych elementów tego popularnego meksykańskiego dania, można przygotować samodzielnie, albo kupić gotowe placki. Oprócz sera można dodać wiele innych składników. - Uwielbiam quesadillę, bo jest cudownym pomysłem na czyszczenie lodówki. W Meksyku oprócz tego, że jest ser, skrawki mięsa, warzywa, pojawiają się także ziemniaki i różnego rodzaju salsy i dipy - opowiada Marietta Marecka. - W zasadzie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo do tego dania można dodać dosłownie wszystko. Podgrzewamy ją na suchej patelni.
Quesadilla na kilka sposobów
Jak zdradza gość audycji, istnieje również inna wersja serwowania tej potrawy, a mianowicie już po podgrzaniu quesadilli, otwieramy tortillę i dodajemy wybrane składniki. Quesadilla jest więc szybkim i prostym w przyrządzeniu daniem, z którym poradzi sobie z pewnością większość gospodyń domowych. Jest jednocześnie efektowa i sycąca - zwłaszcza, jeśli do farszu dodamy więcej warzyw - co doskonale sprawdzi się na wszelkiego typu imprezach, nie tylko spotkaniach rodzinnych, ale także towarzyskich.
Źr. Youtube/HIT! Quesadilla z kurczakiem i warzywami Rewelacja | MajkelGotuje
- Quesadillę można przygotować również bardziej na bogato. Kładziemy placek na patelnię i dodajemy wybrane składniki i ser i przykrywamy drugim plackiem - wyjaśnia gość Czwórki. - Podgrzewamy z dwóch stron. Po podgrzaniu ściągamy quesadillę z patelni i kroimy w trójkąty. Wtedy też nieco wygodniej się ją je.
Zobacz także:
Do środka można dodać drobiowe mięso lub mięsne dodatki, takie jak chorizo lub meksykańska wędlina, czerwona fasola, papryka, kukurydza, kolendra i tak otrzymujemy popularne meksykańskie danie.
16:21 Czwórka/Nie-na żarty Quesadilla 03.04.2022.mp3 Marieta Marecka, autorka książek i programu kulinarnego, opowiada jak przyrządzić quesadillę w domu (Nie-na żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Marieta Marecka (autorka książek i programu kulinarnego)
Data emisji: 02.04.2022
Godzina emisji: 17.15
aw/dk