Jak smakuje Liban? Czosnkiem, oliwą i zatharem

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2020 12:00
Niewielkie państwo z dużym potencjałem kulinarnym. Tabbouleh, hummus, kibbeh nayi - to dania, które na pewno znajdziecie w libańskiej restauracji.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: pixabay.com/domena publiczna

Główne składniki tej kuchni to: warzywa, jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Libańczycy do wielu potraw (nawet do ziemniaków czy ryżu) spożywają płaskie pieczywo – gorący chlebek typu pita, który posypują zatharem - mieszanką przypraw charakterystyczną dla tego regionu świata. 

W prawdziwej uczcie libańskiej nie może zabraknąć również mezze, czyli przystawek.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (18.04) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kul/pj


Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń