Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?
Liban to kraj Bliskiego Wschodu, nad morzem Śródziemnym z jednej strony graniczy z Syrią z drugiej z Izraelem. Smaki tych krajów przenikają się.
Kuchnia Lewantu wciąż w Polsce nie jest dobrze znana. Jej różnorodność sprawia, że wiele potraw możemy przygotować w naszych domowych kuchniach. W przysmakach Libanu nie brakuje warzyw i owoców, w mięsach króluje jagnięcina i baranina.
- Jagnięcina to królowa kuchni libańskiej. Znajdziemy ja na każdym stole i to prawie codziennie - mówi Jamal Ayed z restauracji Le Cedre. - W naszej restauracji jagnięcinę podajemy duszoną, w specjalnym sosie z brązowym ryżem. Kolejna potrawa to kafta czyli szaszłyk z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i natki pietruszki - dodaje.
Charakterystycznym dodatkiem do dań libańskich jest też pita. Ta libańska różni się od greckiej tym, że jest bardzo cienka. Chętnie podawana jest do licznych przekąsek przygotowywanych niemal ze wszystkiego przez kucharzy Libanu. - Każdy kucharz umie wyczarować meze z warzyw czy mięsa, na zimno lub ciepło - wyjaśnia gość Mateusza Kulika. - Jedną z charakterystycznych przekąsek jest pasta mutabal - przygotowywana z pieczonego bakłażana.
Przyskakiem krajów Lewantu jest sałatka tabule. - Ona pochodzi z Libanu, choć znajdziemy ją w innych krajach regionu - zdradza Jamal Ayed. - 80 procent tej sałatki to pokrojona natka pietruszki, pomidory pokrojone, trochę cebuli i trochę mięty, mało kaszy bulgur, sól, sok z cytryny, oliwa. Jest to bardzo zdrowa sałatka. Gdy nie mamy kaszy bulgur możemy ją zastąpić kukusem. Do jedzenia, zamiast łyżki możemy użyć liścia cykorii - poleca.
Innymi ciekawymi przysmakami Libanu są kibbe czyli kulki z mięsem, przyprawami i kaszą bulgur, podawane na surowo lub smażone, w deserach zaś króluje balawa - z orzechami włoskimi, pistacjami czy migdałami, przygotowywana tak jak kto lubi.
Sałatka Tabouleh
Składniki:
1 cała natka pietruszki
1 pomidor
pół cebuli białej
świeża mięta
kasza bulgur
sól
sok z cytryny
oliwa
Natkę pietruszki, pomidora, cebulę i miętę pokroić bardzo drobno. Wymieszać z kaszą i skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Jamal Ayed restauracja Le Cedre
Data emisji: 18.04.2020
Godzina emisji: 17.08
pj