Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni
- To danie ma 3 składniki - smażony ser, obowiązkowo sos tatarski i dzisiaj frytki, w czasach komuny podawało się z ziemniakami - mówi Bohumir Vosahlo czeskakuchnia.pl. Nie podajemy go z knedlikiem.
12:19 czwórka nie na żarty 22.08.2020.mp3 Jak przygotować smażony ser - podpowiada Bohumir Vosahlo, czeskakuchnia.pl (Nie na-żarty/Czwórka)
Podstawowym warunkiem do przygotowania tej potrawy jest dobry ser. - Używa się wyłącznie sera eidam (edamski, edam - przyp. red.) - mówi gość Mateusza Kulika. - Z niego odkrajamy kawałek około 200 gramów. Musi być zimny, zawsze pracujemy z zimnym serem - podkreśla. - Niezbędna jest też panierka, ja używam bułki tartej i jajka. Dodaję do niej sól. Kąpiemy ser w jajku dajemy do bułki tartej. Ten proces możemy powtórzyć 2-3 razy, wtedy nam się zrobi bardzo fajna panierka - dodaje.
Gdy zabieramy się za smażenie trzeba pamiętać, że olej lub smalec muszą być dobrze rozgrzane. Ser smażymy z dwóch stron uważając by nie wyciekł poza panierkę. - W momencie, kiedy jest wysmażony kładziemy go na papier lub ściereczkę by odsączyć go z tłuszczu - dodaje.
Takie danie to bomba kaloryczna, szybko dostarcza porcję energii.
Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie
Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest sos tatarski. Każdy w Czechach ma swój przepis. - W moim są ogórek konserwowy drobno pokrojony, cebula pokrojona, majonez, śmietana 18% i zalewa z ogórków konserwowych dodana do smaku - wymienia. - W Czechach nie dajemy np. grzybów, pietruszki czy koperku do sosu tatarskiego - dodaje.
Wbrew pozorom do smażonego sera nie podaje się żurawiny, a zastrzeżona jest dla wołowiny czy sera camembert.
- Smażony ser to danie, które powstało w czasach głębokiej komuny. Mięso było bardzo drogie, a ser bardzo tani, ktoś wpadł na pomysł, żeby zrobić z sera coś a'la schabowy - opowiada Bohumir Vosahlo. - To proste danie, szybkie i ma rzesze zwolenników
Dziś możemy też spotkać różne nazwy tego dania: smażak, vysmażany syr, vyprażany. Z pierwszą nazwą spotkamy się w Czechy, kolejne popularne są raczej na Słowacji.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Bohumir Vosahlo (czeskakuchnia.pl)
Data emisji: 22.08.2020
Godzina emisji: 17.17
pj