Meksyk w Meksyku i pyszne guacamole
- To danie przygotowywane było z okazji ważnych wydarzeń, więc często pojawiało się na stołach w okresie świąteczno-noworocznym. To też tradycyjna potrwawa podawana 2 lutego, kiedy obchodzone jest Święto Ofiarowania Pańskiego i Święto Matki Bożej Gromnicznej - mówi szefowa kuchni Isabela Balderas.
14:48 CZWORKA/Nie na zarty - 02.01.2021.mp3 Jak przygotować tamales? (Nie na-żarty/Czwórka)
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak
Tamales to masa kukurydziana z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim owinięta w liście kukurydzy lub banana i gotowana na parze. - Tamales przypominają polskie gołąbki, przy czym różnica polega na tym, że nie je się liści. One służą tylko do gotowania - wyjaśnia gość Czwórki.
Sprawdź także:
Meksyk. Ulice jak tęcze, a w domach skrzaty?
Danie jest dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. - Potrzebujemy suszonych liści kukurydzy albo bananowca, mąki kukurydzianej - najlepiej meksykańskiej, bulionu, masła lub smalcu oraz mięsa, sera lub warzyw do nadzienia - wymienia rozmówczyni Mateusza Kulika. - Sos przygotujemy z pomidorów w puszce, cebuli, czosnku, papryki i przypraw.
Tamales, czyli jedna z najstarszych potraw meksykańskich | Kuchnia Banalna by Jorge & Rudy
Tamales wpisują się w ideę zero waste i dodatkowo są bardzo zdrowe. Kukuryda zawiera błonnik, białko, witamin z grupy B, witaminy A, C, D, E, K, PP oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, wapno, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jod, selen i fosfor, ale nie ma w sobie glutenu. Ponadto jest silnym atyoksydantem, który zwiększa odporność organizmu, hamuje powstawanie wolnych rodników i przeciwdziała nowotworom
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Isabela Balderas (szef kuchni Dos Tacos)
Data emisji: 02.01.2021
Godzina emisji: 17.14
kul