Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 18:20
- Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski.
Audio
  • Jak przyrządzić kasztanowe kopytka z aksamitnym sosem grzybowym? (Nie na-żarty/Czwórka)
Szef kuchni Maciej Majewski
Szef kuchni Maciej Majewski Foto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
gęś konfidowana 1200.jpg
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Kasztanowe kopytka z grzybowym veloute wg Macieja Majewskiego

500 gramów ziemniaków

120 gramów mąki kasztanowej

2 żółtka

2 szczypty soli

Grzybowe veloute, czyli sos grzybowy - suszone grzyby, woda, pęczek włoszczyzny, czosnek, śmietana owsiana.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy. Gdy ostygną dodajemy do nich mąkę kasztanową, żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zostawmy je na pół godziny, żeby odpoczęły. Formujemy wałeczki i kroimy z ukosa jak tradycyjne kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch hartujemy w zimnej wodzie.


Czytaj także
ramen 1200.jpg
Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Teraz czas na grzybowe veloute. Włoszczyznę kroimy i przesmażamy razem z czosnkiem. Dodajemy do tego wcześniej namoczone grzyby i dalej smażymy. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy, miksujemy i zagęszczamy śmietaną. Do tego idealne będą smażone grzyby. Wybieramy te, które chcemy, kroimy, przesmażamy i przyprawiamy. Kopytka podajemy z sosem.

W audycji - w ramach cyklu "Kulinarne ABC" przyrządziliśmy także "niedzielny klasyk", czyli schabowego >>>​

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Majewski (szef kuchni La Brasserie Moderne w Sofitel Warsaw Victoria)

Data emisji: 30.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

kul