Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?
Pad Thai - dziecko rewolucji
Makaron ryżowy towarzyszył Tajom od wieków, ale dopiero na początku XX wieku uczyniono z niego towar eksportowy i nadano współcześnie znaną nazwę. Przyczynił się do tego wpływowy polityk i premier Tajlandii - feldmarszałek Plaek Pibulsongkram, który w latach 30. ubiegłego stulecia zdecydował się zredefiniować tajską tożsamość i kulturę. W ramach kampanii Pibulsongkram rozkazał przygotowanie dania narodowego. I tak powstało danie Pad Thai, które podobnie jak nowa nazwa kraju stanowi nieodłączną część współczesnej historii Tajlandii. - Pad Thai to smażony makaron ryżowy, który zachwyca bogactwem smaków, zapachów i kolorów - wyjaśnia Darek Dąbrowski.
12:38 [CZWORKA]Nie na zarty 15 sierpień 2020 pad thai.mp3 Pad Thai - danie z politycznym kontekstem (Nie na-żarty/Czwórka)
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi
Stwórz sobie "niebo w gębie"
Podstawą tego dania jest sos z tamaryndowca. - Żeby go uzyskać, musimy go dobrze rozgotować we wrzącej wodzie oraz przetrzeć przez sito - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - Równie ważne są też przyprawy, które "zbudują" smak Pad Thai: chili, limonka, kolendra i cukier. Do tego zmielone orzeszki ziemne, jajko, suszone krewetki.
Posłuchaj także:
Fast food jak wykwintne danie
Pad Thai szybko zyskał status "pierwszego tajskiego fast foodu". - Najlepiej jeść go od razu po przyrządzeniu - namawia gość Czwórki. - Są tacy, którzy twierdzą, że to danie najlepiej smakuje 15 sekund po zdjęciu woka z ognia - dodaje.
Składniki:
- makaron ryżowy wstążki
- olej roślinny
- czosnku
- suszone krewetki
- krewetki lub pierś kurczaka pokrojona w kostkę, lub tofu
- jajka
- kiełki fasoli mung
- dymka lub szczypiorek
Sos:
- sos rybny
- sok z limonki
- pasta lub sos tamaryndowy
- cukier
- sos sriracha lub płatki chili
- prażone orzeszki ziemne
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Darek Dąbrowski (Pumpui Thai Food)
Data emisji: 15.08.2020
Godzina emisji: 17.15