Pad Thai. Jak smakuje pierwszy tajski fast food?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2020 13:00
Dziś jest to jedno z najpopularniejszych tajskich dań, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu znalezienie go w Tajlandii było prawie niemożliwe.
Jak powstaje Pad Thai?
Jak powstaje Pad Thai?Foto: KoBoZaa/Shutterstock.com

Zobacz także
Tonkatsu THITIKORN MANEEPRAO shutterstock 1200.jpg
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Pad Thai - dziecko rewolucji

Makaron ryżowy towarzyszył Tajom od wieków, ale dopiero na początku XX wieku uczyniono z niego towar eksportowy i nadano współcześnie znaną nazwę. Przyczynił się do tego wpływowy polityk i premier Tajlandii - feldmarszałek Plaek Pibulsongkram, który w latach 30. ubiegłego stulecia zdecydował się zredefiniować tajską tożsamość i kulturę. W ramach kampanii Pibulsongkram rozkazał przygotowanie dania narodowego. I tak powstało danie Pad Thai, które podobnie jak nowa nazwa kraju stanowi nieodłączną część współczesnej historii Tajlandii. - Pad Thai to smażony makaron ryżowy, który zachwyca bogactwem smaków, zapachów i kolorów - wyjaśnia Darek Dąbrowski. 

Posłuchaj
12:38 [CZWORKA]Nie na zarty 15 sierpień 2020 pad thai.mp3 Pad Thai - danie z politycznym kontekstem (Nie na-żarty/Czwórka) 

Czytaj
poke bowl 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Stwórz sobie "niebo w gębie"

Podstawą tego dania jest sos z tamaryndowca. - Żeby go uzyskać, musimy go dobrze rozgotować we wrzącej wodzie oraz przetrzeć przez sito - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - Równie ważne są też przyprawy, które "zbudują" smak Pad Thai: chili, limonka, kolendra i cukier. Do tego zmielone orzeszki ziemne, jajko, suszone krewetki.  

Posłuchaj także:

Fast food jak wykwintne danie

Pad Thai szybko zyskał status "pierwszego tajskiego fast foodu". - Najlepiej jeść go od razu po przyrządzeniu - namawia gość Czwórki. - Są tacy, którzy twierdzą, że to danie najlepiej smakuje 15 sekund po zdjęciu woka z ognia - dodaje. 

Składniki:

  • makaron ryżowy wstążki
  • olej roślinny
  • czosnku
  • suszone krewetki
  • krewetki lub pierś kurczaka pokrojona w kostkę, lub tofu
  • jajka
  • kiełki fasoli mung
  • dymka lub szczypiorek 

Sos: 

  • sos rybny
  • sok z limonki
  • pasta lub sos tamaryndowy
  • cukier
  • sos sriracha lub płatki chili
  • prażone orzeszki ziemne

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Darek Dąbrowski (Pumpui Thai Food)

Data emisji: 15.08.2020

Godzina emisji: 17.15