Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2021 11:20
Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. 
Tradycyjny szwajcarski ser raclette
Tradycyjny szwajcarski ser raclette Foto: SHutterstock.com/beats1

Raclette to bardzo popularne w Szwajcarii danie. Francuskie słowo "raclette" oznacza zdrapywanie. - Chodzi o to, że z dużego kawałka sera, który się powolutku roztapia, za pomocą specjalnej szpatułki zdrapuje się pojedyncze warstwy sera, które są układane na talerzu - mówi Edyta Kusińska, autorka bloga Madame Edith. - Podajemy je z różnymi dodatkami. W podstawowej wersji do roztopionego sera podaje się ziemniaki w mundurkach, obowiązkowo również serwuje się korniszony. Danie należy oprószyć pieprzem. Mimo że potrawa nie należy do lekkich, z pewnością jest niezwykle sycąca. 

Choć najważniejszym składnikiem raclette jest ser, można go podawać dosłownie ze wszystkim, nawet z mięsem. Najważniejsze, byśmy ostatecznie otrzymali aromatyczny, dojrzały ser o wyrazistym smaku i dużej zawartości tłuszczu. Można także serwować marynowane pieczarki, marynowaną cebulę, a także świeże warzywa - wymienia gość audycji. - Doskonale komponuje się z raclette czerwona papryka, marchewka oraz seler naciowy. Dodatki można dobierać według własnego uznania, smaku i inwencji.

Raclette może być podawany także z chlebem, zresztą tak wyglądała pierwotna wersja dania. To właśnie w XII lub XIII wieku górscy pasterze w Szwajcarii roztapiali ser nad ogniskiem i jedli z dodatkiem chleba. - Raclette jest rozgrzewającym daniem i otula człowieka od środka - mówi gość audycji. - Jest dobrym daniem na jesień i zimę, kiedy jest nam chłodno. Do dania dobrze podawać ciepłe napoje, najlepiej czarną herbatę, i takie zioła jak werbena, dzięki czemu posiłek można lepiej strawić.


Jak przygotować danie w naszej kuchni? Sposobów na topienie sera jest wiele. Można zaopatrzyć się w specjalne urządzenie z rodzaju małego AGD, które świetnie się sprawdzi. Najczęściej jest to dwupiętrowa maszynka elektryczna, złożona z płyty grzewczej i płaskiej powierzchni na małe patelnie. Można na nim rozpuszczać ser lub zapiekać rozmaite smakołyki. Jak mówi gość audycji, można również wykorzystać inny sprzęt, np. taki, w którym do ogrzewania używa się tealightów.

Jednak w daniu najważniejszy jest ser. - Trzeba kupić właściwy, z którym nie ma problemu - opowiada blogerka. - W większym super markecie można kupić gotowy ser do raclette, pokrojony w odpowiedniej grubości plastry, który nadaje się do smażenia. Ten ser ma specyficzną skórkę, która jest jadalna, pomarańczowa i sztywna, dzięki czemu ser po roztopieniu się nie rozlewa.

Sprawdź także:

- Jem to danie kilka razy do roku i jest to dla mnie wielka uczta i przyjemność - mówi Edyta Kusińska. - Możemy raclette podać naszym znajomym podczas kolacji, wtedy każdy dobiera sobie dodatki według własnego upodobania. Jest to pyszne i fajne danie dla każdego. 


Posłuchaj
15:26 Czwórka/Nie-na żarty - raclette 18.12.2021.mp3 Blogerka Edyta Kusińska opowiada jak przyrządzić raclette (Nie-na żarty/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Edyta Kusińska (autorka bloga Madame Edith)

Data emisji: 18.12.2021 

Godzina emisji: 17.07

aw/kd

Czytaj także

Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków"

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 10:02
Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarny hit z TikToka: jajka typu "pesto eggs"

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2021 13:40
Amy Wilichowski jest dietetyczką i blogerką z Bostonu oraz kulinarną gwiazdą TikToka. Wszystko za sprawą "pesto egg", czyli przepisu na smaczne śniadanie. 
rozwiń zwiń