- Ina-Janine Johnsen pochodzi z Norwegii, ale mieszkała w różnych miejscach na świecie. Gotowania uczyła się w Londynie, natomiast od 10 lat na blogu "Mat på Bordet" dzieli się przepisami ze Skandynawami - opowiada dziennikarka i autorka książek Agata Michalak. - "Buła i przyjaciele" to ponad 100 sprawdzonych przepisów na chleb oraz patenty na drugie życie czerstwego pieczywa, a także kilka pomysłów na ulubione smarowidła do chleba.
Do niedawna uważało się, że do przygotowania smacznego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy przede wszystkim dobrej jakości zakwasu. Zakwas należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze i często "dokarmiać". Niektórzy francuscy piekarze mają tradycję, żeby zaczyn na chleb przechowywać nawet trzysta lat. Kluczem jest to, aby o niego odpowiednio zadbać. Norweska blogerka zmienia reguły gry. Ina ma przydomek "królowej wypieków bez zagniatania" i - jak podkreśla rozmówczyni Mateusza Kulika - to stanowi "clue" całej sprawy. Wystarczy połączyć składniki, czyli wymieszać je łyżką, odstawić do wyrośnięcia, potem odpowiednio uformować i włożyć do pieca. Ot, cała mądrość - mówi. I dodaje, że technika opracowana przez norweską gwiazdę kulinarną nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków: od pulchnych bułeczek cynamonowych, po pizzę z chrupiącą skórką i wspaniały świeży chleb.
- Najważniejszą kwestią jest tu czas wyrastania, bo to są wypieki na drożdżach. U nas przyjmuje się, że ciasto wyrasta przez godzinę, Ina zaleca, by to było 10-20 godzin w przypadku chleba, w przypadku ciast - nieco krócej - wyjaśnia dziennikarka. - Ta technika wymaga planowania, a nie siły mięśni. I choć jak dotąd byłam wierna chlebom na zakwasie, to ten nowy tryb też do mnie przemawia.
Sprawdź też:
Chleb stanowi podwaliny dla sztuki kulinarnej, bo właśnie z połączenia mąki i wody powstała kuchnia. O pieczywie wiemy, że występowało już w starożytnym Egipcie i to w bardzo dawnych dynastiach. Już wtedy robiono chleby według przepisów. Wiemy nawet, jak wyglądały. - Mamy mnóstwo obrazów płaskorzeźbionych, na których widać, jak przynosi się faraonom i innym dostojnikom okrągłe chleby. Ich kształt i forma są w północnej Afryce zachowane do dziś - opowiadał w Polskim Radiu dziennikarz Łukasz Modelski.
16:27 CZWÓRKA Nie na zarty - chleb 17.03.2023.mp3 Ina-Janine Johnsen - "królowa wypieków bez zagniatania (Nie na-żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Agata Michalak (dziennikarka, autorka książek)
Data emisji: 18.03.2023
Godzina emisji: 17.11
kul