Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 20.03.2014

Dieta bezmięsna - odstawienie kotleta to nie wszystko

Jedni stosują tę dietę ze względów etycznych, inni ze względów zdrowotnych. Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny. W "Czterech porach roku" o kuchni bezmięsnej rozmawiamy z ludźmi, którzy ją stosują.
Fantazja w kuchni jest niezbędna jeśli chcę się stworzyć kulinarne dzieło sztukiFantazja w kuchni jest niezbędna jeśli chcę się stworzyć kulinarne dzieło sztukiGlow Images/East News

Obchodzony 20 marca Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa to okazja, aby przybliżyć tajniki kuchni jarskiej. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę co znaczy być jaroszem, a jeszcze większe trudności mamy z odróżnieniem kuchni wegetariańskiej od wegańskiej.

Wyjaśnijmy więc, że wegetarianie nie jedzą mięsa i żadnych produktów okołomięsnych, np. żelatyny. Ale jedzą produkty, które zwierzęta wyprodukowały np. miód, jaja, sery czy mleko. Weganie nie spożywają nawet tego.
- Dla ludzi jesteśmy dziwakami, którzy poszczą - mówią Jolanta Słoma i Mirosław Trybulak, twórcy "Atelier Smaku", którzy propagują kuchnię wegańską i bezglutenową. Od razu zastrzegają, że nie czują się, jakby pościli. Co więcej, ich zdaniem kuchnia wegańska jest o wiele bogatsza w smaki, niż tradycyjna kuchnia mięsna.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>

Goście radiowej Jedynki nie jedzą mięsa już 17 lat. Przestali ze względów etycznych. - Inaczej kupuje się marchewkę, inaczej pozyskuje kotleta - mówi Mirosław Trybulak. - Świnia nie daje go dobrowolnie - dodaje Jolanta Słoma.

Goście "Czterech pór roku" dodają, że wegetarianizm nie oznacza jedynie odstawienia przysłowiowego kotleta czy kiełbasy z talerza. - To powinna być racjonalna, sensownie prowadzona dieta - mówi Tybulak, a Słoma podkreśla, że od czasu kiedy przeszła na kuchnię wegańską czuje się zdrowa, ma więcej sił witalnych.
Goście "Czterech pór roku" zapewniają, że kuchnia wegetariańska lub wegańska nie jest ani droga, ani czasochłonna. Nie powoduje też utraty sił. Można uprawiać sporty i pracować fizycznie, czego najlepszym dowodem jest najsilniejszy człowiek Niemiec, który jest na diecie wegańskiej.

Posłuchaj całej rozmowy, w której Jolanta Słoma podała przepis na kotlety z soczewicy, zdradziła również, czym karmili psa, który z natury jest mięsożerny.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadził Roman Czejarek.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

(ag/asz)