Naukowo potwierdzono, że cukier jest substancją uzależniającą. Dostępne są różne jego zamienniki, np. stewia, ksylitol lub erytrytol. Substancje te są inaczej niż cukier przyswajane przez organizm.
- Mają też specyficzny smak, co zniechęca wielu konsumentów do ich używania. Zamiast po sacharozę, coraz częściej sięgamy po naturalny cukier w postaci miodu czy syropu klonowego. Powinniśmy jednak unikać syropu glukozowo-fruktozowego - przestrzega Małgorzata Krukowska.
Ekspertka apeluje o odpowiedzialność w doborze produktów spożywczych. Ostrzega przed wszechobecnym w produktach spożywczych aspartamem. Zachęca do czytania etykiet. Im krótszy skład i mniejszy stopień przetworzenia, tym żywność jest zdrowsza.
Dietetyk Małgorzata Krukowska zdradza, który zamiennik cukru jej zdaniem jest najlepszy.
***
Tytuł audycji: "Cztery pory roku"
Prowadzenie: Roman Czejarek
Goście: Małgorzata Krukowska (dietetyk)
Data emisji: 18.05.2016
Godzina emisji: 10.18
ab/mg