Zdrowa osoba może spożywać nawet dwa jaja dziennie, natomiast jeśli mamy problemy z miażdżycą, optymalna ilość to 2-4 sztuk w tygodniu. - Białko jaja zawiera wszystkie potrzebne dla organizmu aminokwasy, w żółtku jest bardzo dobrze przyswajalne żelazo, cholina, która chroni układ nerwowy oraz związki z grupy karotenoidów, które wspomagają oczy - wyjaśnia gość Romana Czejarka. W Święta Wielkanocne łatwo jednak przesadzić, gdy ulegniemy pokusie spróbowania wszystkich ciast.
Jak wyjaśnia Alicja Kalińska, wartość odżywcza jaja zależy od sposobu przygotowania, a jeszcze zanim spożyjemy jajko, możemy mieć z jego powodu kłopoty. W audycji wyjaśnia także, jak przechowywać jaja, czy można je mrozić i jak rozpoznać, czy są świeże.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Alicja Kalińska (dietetyk)
Data emisji: 21.03.2016
Godzina emisji: 9.17
asz/pg