Już dawno obalono jeden, najczęściej powielany mit, że jajko jest niezdrowe, bo powoduje wzrost cholesterolu. Za produkcję cholesterolu odpowiada w większości nie pożywienie, a wątroba. - Więc jajka są jak najbardziej pożądane w diecie człowieka - zachęca Alicja Kalińska, dietetyk.
Wyjaśnia jak wprowadzać jajeczną dietę u małych dzieci. Bo z różnych powodów nie można z dnia na dzień nakarmić malucha jajkiem. Radzi też, jak smażyć jajka. Najlepiej to robić na klarowanym maśle, bo ono daje się ogrzewać do wyższych temperatur niż zwykłe masło i nie wytwarza kancerogenów.
Ile jajek powinno się jeść - jedno na dzień, czy raczej jedno na tydzień? Jak długo powinno się je smażyć? Czy masło można zastąpić olejem? Jak czytać pieczątki na skorupce jajka? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.
***
Tytuły audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Alicja Kalińska (dietetyk, magister inżynier technologii żywienia)
Data emisji: 9.03.2018
Godziny emisji: 10.21
ag/kh