Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 09.03.2018

Prawdy i mity o jajkach

Jajko to coś wspaniałego i bogatego w różnorodne składniki. Jako jedyny produkt niemięsny zawiera niezbędne aminokwasy, których nie produkuje ludzki organizm. Zarówno białko, jaki i żółtko to bomby witaminowe, które m.in. poprawiają wzrok, wygląd skóry.

Już dawno obalono jeden, najczęściej powielany mit, że jajko jest niezdrowe, bo powoduje wzrost cholesterolu. Za produkcję cholesterolu odpowiada w większości nie pożywienie, a wątroba. - Więc jajka są jak najbardziej pożądane w diecie człowieka - zachęca Alicja Kalińska, dietetyk.

Wyjaśnia jak wprowadzać jajeczną dietę u małych dzieci. Bo z różnych powodów nie można z dnia na dzień nakarmić malucha jajkiem. Radzi też, jak smażyć jajka. Najlepiej to robić na klarowanym maśle, bo ono daje się ogrzewać do wyższych temperatur niż zwykłe masło i nie wytwarza kancerogenów.

Ile jajek powinno się jeść - jedno na dzień, czy raczej jedno na tydzień? Jak długo powinno się je smażyć? Czy masło można zastąpić olejem? Jak czytać pieczątki na skorupce jajka? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Alicja Kalińska (dietetyk, magister inżynier technologii żywienia)

Data emisji: 9.03.2018

Godziny emisji: 10.21

ag/kh