Logo Polskiego Radia
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 19.04.2018

Kiełki, czyli smakołyk, którego nie można przedawkować

Po zjedzeniu kiełków poprawia nam się uroda, nastrój, samopoczucie i ma to naukowe uzasadnienie. Jakie cenne składniki zawierają kiełki i ile należy ich jeść? O tym mówiła prof. Iwona Wawer z WUM.

Jedzenie kiełków polecają wszyscy lekarze i specjaliści do spraw żywienia. Są wygodne w uprawie, bo nie wymagają ogrodu ani nawet balkonu. Można zasiać je na talerzyku lub w specjalnych pojemnikach i postawić na parapecie.

Prof. Iwona Wawer bardzo do tego zachęca i przekonuje, że kiełki są bardzo wartościowe dla zdrowia przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości witaminy C. – Kiedy kiełki dostają wilgoci to zaczynają się rozwijać. Kiedy wychodzą już spod ziemi to spotykają się z dużą ilością tlenu i potrzebują wtedy bardzo dużo witaminy C, żeby zwalczyć tę tlenową atmosferę.  W momencie kiedy rozpoczyna się wegetacja, kiełki są niezwykle cenne dla zdrowia - przyznała.

A ile należy ich jeść? - Polecałabym obfitą dużą łyżkę na każdą kanapkę. Kiełki mogą być też świetnym dodatkiem do wiosennej sałatki i wtedy można dodać ich dużo więcej – zachęcała.  

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której mówiliśmy też o tym, które zioła, powszechnie uważane za chwasty, są bezpieczne dla zdrowia i warto je jeść.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Goście: prof. Iwona Wawer (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

Data emisji: 19.04.2018

Godzina emisji: 9.21

abi/mg