Jedzenie kiełków polecają wszyscy lekarze i specjaliści do spraw żywienia. Są wygodne w uprawie, bo nie wymagają ogrodu ani nawet balkonu. Można zasiać je na talerzyku lub w specjalnych pojemnikach i postawić na parapecie.
Prof. Iwona Wawer bardzo do tego zachęca i przekonuje, że kiełki są bardzo wartościowe dla zdrowia przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości witaminy C. – Kiedy kiełki dostają wilgoci to zaczynają się rozwijać. Kiedy wychodzą już spod ziemi to spotykają się z dużą ilością tlenu i potrzebują wtedy bardzo dużo witaminy C, żeby zwalczyć tę tlenową atmosferę. W momencie kiedy rozpoczyna się wegetacja, kiełki są niezwykle cenne dla zdrowia - przyznała.
A ile należy ich jeść? - Polecałabym obfitą dużą łyżkę na każdą kanapkę. Kiełki mogą być też świetnym dodatkiem do wiosennej sałatki i wtedy można dodać ich dużo więcej – zachęcała.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której mówiliśmy też o tym, które zioła, powszechnie uważane za chwasty, są bezpieczne dla zdrowia i warto je jeść.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Goście: prof. Iwona Wawer (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Data emisji: 19.04.2018
Godzina emisji: 9.21
abi/mg