Włoska kuchnia pachnąca bazylią W audycji porozmawiamy o nowym wydaniu "Mojej kuchni pachnącej bazylią" z jej autorką - Tessą Capponi-Borawską. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia włoska
Polska największym producentem ziół w Europie Wartość krajowej branży produkcji ziół wynosi obecnie ok. 200 mln złotych. Zioła z naszego kraju opanowały dużą część rynku, m.in. we Francji. Zobacz więcej na temat: rynek eksport Tomasz Matusiak
Dlaczego kobiety przeklinają? Mówi się, że kobieta, która przeklina przestaje być różą. W audycji zastanowimy się, ile jest prawdy w tym stwierdzeniu. Zobacz więcej na temat: kobieta
Kiełki, czyli smakołyk, którego nie można przedawkować Po zjedzeniu kiełków poprawia nam się uroda, nastrój, samopoczucie i ma to naukowe uzasadnienie. Jakie cenne składniki zawierają kiełki i ile należy ich jeść? O tym mówiła prof. Iwona Wawer z WUM. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta rzeżucha przyprawy
Ogród na balkonie. Jak uprawiać zioła w wielkim mieście? Coraz częściej zaczynamy zakładać mini uprawy na balkonach, a w skrzynkach sadzimy już nie tylko zioła, ale też pomidory, czy… poziomki. Co musi wiedzieć początkujący ogrodnik miejski? Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Piotr Firan ogród zdrowie warzywa owoce
Jak przedłużyć świeżość ziół? Świeże zioła są niezastąpione w kuchni. Niestety mają krótką żywotność: szybko więdną i usychają. Za pomocą kilku sztuczek można sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się smakiem i aromatem zielonych przypraw. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie rośliny ogród przyprawy bazylia
Wróciła moda na zioła. Jak oczyścić się na wiosnę? - Kwitnący w maju mniszek lekarski to cudowna roślina, która doskonale oczyszcza organizm i jest zalecana w kuracjach wiosennych - mówi dr Ewelina Pióro-Jabrucka, ekspertka w dziedzinie ziół. Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska zdrowie medycyna
Zioła - zastosowanie, dawkowanie, działanie Na co dzień zioła stosowane mogą być jako przyprawa kulinarna, do naparów lub wyciągów. O szczegółach opowiemy w audycji. Zobacz więcej na temat:
Ziołowe ABC. Co na gardło i zamiast kawy? Lekarze radzą, by nie bać się ziół. - Trzeba zaufać specjalistom, czyli firmom, które produkują zioła od dawna i mają do tego celu fantastyczne wyposażenie - mówi prof. Iwona Wawer. Zobacz więcej na temat: medycyna NAUKA Roman Czejarek zdrowie
Zioła, które odstraszają komary - Postawione na parapecie, są naturalną moskitierą - mówi Urszula Kwiatek, dietetyk. Które rośliny najlepiej odstraszają insekty a jednocześnie są zdrowe i smaczne? Zobacz więcej na temat: zdrowie
Spokojną Prowansję zwiedzaj skuterem Fioletowe krajobrazy pełne lawendy lub żółte, świecące słonecznikami - to właśnie Prowansja, ulubiony francuski region malarzy i turystów. Zobacz więcej na temat: Awinion Cannes Francja Krzysztof Grzybowski podróże Prowansja
Ryba w grubym pancerzu soli We Francji ostatki to tłusty wtorek. Na starych fotografiach z końca XIX wieku widać posuwające się ulicami Paryża pochody przebierańców. Zobacz więcej na temat: białko Francja Paryż wieprzowina