Książka, która po raz pierwszy wydana została w 1891 roku, po 126 latach będzie mieć swoją premierę w języku polskim. W dziele tym Pellegrino Artusi, smakosz i znawca potraw, zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego. Wiele z przepisów Artusi otrzymał drogą korespondencyjną. - On był perfekcjonistą i każdy z nadesłanych pomysłów wielokrotnie sprawdzał. Dopóki przepis nie wydał mu się doskonały, nie publikował go - opowiadała Tessa Capponi-Borawska.
Italianistka wyjaśniała, co ją zafascynowało w książce Artusiego. Podzieliła się też swoim ulubionym przepisem. - Nie ma w nim praktycznie nic. Jest to właściwie bardzo romantyczny opis wspomnienia. Pewna pani w okolicach Pistoli, dała mu przepis na ryby broccolini. Artusi nie podaje, jak to ma być przyrządzone, tylko rozpisuje się, dość poetycko, na temat tego wspomnienia.
W audycji rozmawialiśmy także o pracy nad przekładem, którego autorkami są Tessa Capponi-Borawska oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zdradziliśmy ponadto komu dedykowane było pierwsze wydanie książki oraz od którego polityka wzięto nazwę przepisu na kurczaka.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Tessa Capponi-Borawska (tłumaczka, italianistka i dziennikarka)
Data emisji: 17.11.2017
Godzina emsji: 12.00
wk/bch