Ogród na balkonie. Jak uprawiać zioła w wielkim mieście?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2017 17:36
Coraz częściej zaczynamy zakładać mini uprawy na balkonach, a w skrzynkach sadzimy już nie tylko zioła, ale też pomidory, czy… poziomki. Co musi wiedzieć początkujący ogrodnik miejski?
Audio
  • Uprawa ziół, warzy i owoców w mieście - od czego zacząć i jak to robić? (Czat Czwórki)
Które warzywa warto uprawiać na balkonie lub tarasie?
Które warzywa warto uprawiać na balkonie lub tarasie?Foto: Shutterstock.com/Agatha Koroglu

miejski farmer 1200.jpg
"Miejski farmer". Jak uprawiać warzywa na balkonie?

- To trend, który się rozwija: chcemy mieć możliwość uprawy własnych ziół. Wtedy mamy pewność, jakie rośliny wysialiśmy, i czym były nawożone - mówił ekspert. Jak tłumaczył, uprawiać można właściwie wszystko. - Nawet cukinię, jeśli taras jest wystarczająco duży - dodał.

Radził także, od czego zacząć domową uprawę. - Od roślin, które nas nie zawiodą i przyniosą oczekiwane plony, a to będą głównie zioła. Jeśli balkon mamy nasłoneczniony, warto wybrać te z basenu Morza Śródziemnego, np. tymianek, lawendę, rozmaryn. Nie rosną szybko, ale razem w jednej doniczce będą się ładnie komponowały i wytrzymają cały sezon - mówił gość Czwórki.

Łukasz Skop Nawet jeśli nie mamy balkonu, jest wiele roślin, które możemy uprawiać w doniczkach na parapecie wewnątrz mieszkania, np. miniaturowe pomidorki.

Dlaczego nie należy sadzać mięty obok majeranku, jak unikać smogu z miejskich ulic na liściach naszych domowych warzyw i ziół? Kiedy należy zacząć sadzić rośliny w domowym ogródku i jak uprawiać rzadkie odmiany, m.in. kolczaste pomidory i fioletowe marchewki? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Łukasz Skop (autor bloga "Bez ogródek")

Data emisji: 23.05.2017

Godzina emisji: 16.10

kd/bch

Czytaj także

Wielkie pomidory, czerwone truskawy - to nie GMO

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 17:44
Gigantyczne jabłka, wielkie dynie, piękne bezpestkowe winogrona to często efekt hodowli, jednak nie GMO, bo to w Polsce jest nielegalne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Coraz lepiej wiemy, co jemy. A co na sobie nosimy?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2016 14:50
Inspekcja Handlowa zbadała przedmioty codziennego użytku pod kątem niebezpiecznych substancji. - Wśród 129 przebadanych laboratoryjnie produktów zakwestionowano 11 z nich - mówi Ernest Makowski z UOKiK.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ekologiczna żywność. Czy musi być droga?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2016 16:54
W "Czacie Czwórki" pytanie to zadaliśmy dwóm ekspertom - Pawłowi Stankiewiczowi ze Związku Stowarzyszeń "Polska Zielona Sieć" oraz Wojciechowi Majorowi z Kooperatywy Spożywczej "Dobrze". Jak i gdzie znaleźć dobre, zdrowe oraz niedrogie jedzenie?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie jak Superman. "Nadwarzywa i nadowoce"

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 16:50
Odmłodzą organizm, uchronią przed rakiem, cukrzycą, udarami czy chorobami serca. Czy superżywność ma naprawdę supermoce?
rozwiń zwiń